ΑΡΘΡΑ

Για να μιλάμε….σφαιρικά

Διαβάζοντας στην «μεταρρύθμιση»  το ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο… «περί ηλιθιότητος», δημοσιευμένο στις 11/08/2012 σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τα γραφόμενα,  ακόμη και αν εντάσσομαι  στην κατηγορία που την χαρακτηρίζει η ιδιότητα της επικεφαλίδας του άρθρου. 1. Εκείνο που αντικειμενικά συνδέει τις αμοιβές των εργαζομένων και τις αποζημιώσεις των συνταξιούχων είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των πρώτων, όταν το ασφαλιστικό σύστημα είναι όπως το δικό μας, αναδιανεμητικό.

.

 

Διαβάζοντας στην «μεταρρύθμιση»  το ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο… «περί ηλιθιότητος», δημοσιευμένο στις 11/08/2012 σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τα γραφόμενα,  ακόμη και αν εντάσσομαι  στην κατηγορία που την χαρακτηρίζει η ιδιότητα της επικεφαλίδας του άρθρου.

.

1. Εκείνο που αντικειμενικά συνδέει τις αμοιβές των εργαζομένων και τις αποζημιώσεις των συνταξιούχων είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των πρώτων, όταν το ασφαλιστικό σύστημα είναι όπως το δικό μας, αναδιανεμητικό. Στο σύστημα αυτό οι συντάξεις των συνταξιούχων πληρώνονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, πράγμα που δεν συμβαίνει π.χ. όταν το ασφαλιστικό σύστημα είναι κεφαλαιοποιητικό, όπου κάθε εργαζόμενος «χτίζει» την σύνταξή του με τις εισφορές που καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

.

2. Στο δικό μας σύστημα ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζεται είναι η διατάραξη της αντιστοιχίας ανάμεσα στο σύνολο των καταβολών των εργαζομένων και στο σύνολο των καταβαλλομένων συντάξεων στην δεδομένη χρονική στιγμή.

.

3. Στο σύστημά μας, αυτή η σχέση είναι εδώ και πολλές δεκαετίες διαταραγμένη για διάφορους λόγους που είναι γνωστοί και  επιγραμματικά οι σημαντικότεροι είναι:

.

* Τα χρόνια ελλειμματικά ταμεία του δημοσίου που καλύπτονταν (και καλύπτονται) με δημόσιο δανεισμό από τον εθνικό προϋπολογισμό.

.

* Η διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών που εμπεριέχει ποινικές ευθύνες κακουργηματικού τύπου,  άφρονα χειρισμό των αποθεματικών, μη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, υποταγή των διοικήσεων των ταμείων στις ανάγκες ενός πελατειακού, συντεχνιακού, ρουσφετολογικού κομματοκρατούμενου κράτους.

.

* Η μεγάλη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή,  αντίστοιχη και για τους ίδιους περίπου λόγους με την φοροδιαφυγή.

.

Η οικονομική πλευρά της κρίσης πολλαπλασίασε απλώς την ταχύτητα με την οποία το ασφαλιστικό μας σύστημα έφθασε στα όριά του.

.

Δηλαδή χρεοκόπησε!

.

Πολλοί δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί και πάντως να θεωρούν  ότι αν δεν είχε ενσκήψει η κρίση το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν θα είχε πρόβλημα, δεν θα χρειαζόταν παρά μικροδιορθώσεις. Άλλοι πάλι, παρ’ όλο που γνώριζαν πολύ καλά την «βόμβα» που υπήρχε στα θεμέλιά του, ανέχθηκαν ή συγκάλυψαν την κατάσταση.

.

Συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα κόμματα όχι μόνο δεν εκφράσανε την ανησυχία τους, δεν προειδοποίησαν, δεν αντιστάθηκαν, αλλά συναγωνίστηκαν, τα  μεν κυβερνώντα στην τρομακτική διόγκωση των ελλειμμάτων των ταμείων με άνευ προηγουμένου παράλογες συνταξιοδοτικές  παροχές , τα δε αντιπολιτευόμενα σε πλειοδοσία αντίστοιχων «φιλολαϊκών» διεκδικήσεων, παροχών και ρυθμίσεων.

.

Αυτά δεν νομίζω ότι αμφισβητούνται από κάποιον που θέλει να δεί την πραγματικότητα.

.

Και αυτή η πραγματικότητα  δεν αποτυπώνεται αλλά αντίθετα συγκαλύπτεται όταν αποφασίζουμε να μιλήσουμε για το ασφαλιστικό, αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα της χώρας μας….. «σφαιρικά».

.

Ο λόγος για μια «σφαιρικότητα» που χρησιμοποιείται εκούσια ή ακούσια με επιλεκτικό τρόπο και έχει καταλήξει ν’ αποτελεί είτε βολικό καταφύγιο όσων δεν κατανοούν ή δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, είτε ιδεολογικό άλλοθι όσων για ιδιοτελείς λόγους θέλουν να την συγκαλύψουν και να ματαιώσουν κάθε μεταρρύθμιση, κάθε εκσυγχρονισμό.

.

Αρθρώνουν έναν λόγο που εν ονόματι της… «σφαιρικότητας», του να λάβουμε δηλαδή υπ’ όψη μας όλες τις παραμέτρους ενός προβλήματος, εμποδίζει αντί να βοηθά, την ανάγκη να μιλήσουμε συγκεκριμένα γι αυτό. Θέτει το πρόβλημα με μια γενικότητα που εξαφανίζει την ουσία του αντί για μία ευρύτητα που την αναδεικνύει. Αναφερόμενος σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, χρησιμοποιεί ηθικολογίες, ιδεολογικά στερεότυπα και διεκδικητικό λαϊκιστικό λόγο,  υποκρύπτοντας  είτε έναν λανθάνοντα αριστερό κρατισμό είτε έναν πρόδηλο συντηρητισμό.  Κοινός τόπος όσων τον προτιμούν είναι η αδυναμία ή η συνειδητή απόρριψη της ανάγκης να μιλάμε μεν «σφαιρικά» αλλά με στοιχεία που μας δίνει η «μαυρομύτα».

.

Και τα στοιχεία που μας δίνει η «μαυρομύτα» για το ασφαλιστικό είναι συγλονιστικά. Τόσο για ότι έχει συμβεί που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση χρεοκοπίας του ασφαλιστικού μας συστήματος, όσο, κυρίως, για την ζοφερή προοπτική που εμπεριέχει για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς απόμαχους της δουλειάς αν δεν γίνουν οι απαραίτητες βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, που μπορεί να περιλαμβάνουν και περικοπές σ’ αυτήν την περίοδο καταστροφικής ύφεσης και προσπάθειας αποκατάστασης της βιωσιμότητας του.

.

Ας το πούμε κι αλλιώς:

.

Μπορούμε ασφαλώς να μιλάμε για τις περικοπές σε συντάξεις-που έγιναν ή που πρόκειται να γίνουν-αναδεικνύοντας το ζήτημα των οριακών μερικές φορές αλλαγών που αυτές έχουν ήδη δημιουργήσει στη ζωή πολλών συνταξιούχων συμπολιτών μας.

.

Βιώνω προσωπικά το πρόβλημα.

.

Αλλά τι ακριβώς προσφέρουμε στον κοινωνικό διάλογο και προβληματισμό όταν δεν λέμε πόσοι/ες από αυτούς έχουν πάρει σύνταξη από τα 50 χρόνια τους, πόσοι/ες έχουν σύνταξη με 20 χρόνια δουλειάς, πόσοι/ες έχουν σύνταξη πολύ μεγαλύτερη από τις δικές τους πραγματικές εισφορές και πόσες είναι οι συντάξεις μαϊμού;   Όταν δεν λέμε ότι όχι μόνο λόγο κρίσης αλλά κυρίως λόγω  του αναχρονιστικού παραγωγικού μας μοντέλου, η αναλογία εργαζομένων συνταξιούχων  εδώ και δεκαετίες γίνεται όλο και πιο προβληματική;  Όταν δεν λέμε ότι το ύψος των εισφορών των εργαζομένων, επί τη βάσει του οποίου υπολογίσθηκε και η σύνταξή τους, οφειλόταν κατά ένα μέρος σε μισθούς που το ύψος τους «εξασφαλίστηκε» με δανεικά, που η πηγή τους στέρεψε απότομα λόγω κρίσης;

.

Όλα αυτά είναι στοιχεία συγκεκριμένα, καταγραμμένα, γνωστά και τεκμηριωμένα.

.

Στοιχεία της «μαυρομύτας». Που δεν ανατρέπονται παρά μόνον με διαφορετικά στοιχεία  με αντίστοιχα αξιόπιστη τεκμηρίωση.

.

Στοιχεία που χωρίς αυτά ή βυζαντινολογούμε ή υποκρινόμαστε… σφαιρικά! Χρειαζόμαστε στοιχεία στον κοινωνικό διάλογο όχι για να δικαιολογούμε εκ των προτέρων οποιεσδήποτε περικοπές σχεδιάζονται από την όποια κυβέρνηση, αλλά για να μην αφήνουμε έδαφος σε έναν λαϊκίστικο λόγο που αντιτίθεται σε κάθε περικοπή, σωστή ή λαθεμένη, δίκαια ή άδικη, αναγκαστική ή κατ’ επιλογήν, που δεν δέχεται διαφοροποίηση της ασφαλιστικής πολιτικής  μιας κυβέρνησης σε περιόδους βαθειάς ύφεσης ή αντίθετα ανάπτυξης, έστω και με δανεικά, έστω και με πριμοδότηση της κατανάλωσης αντί των βιώσιμων επενδύσεων.

.

Γιατί αυτός ο «λόγος» στο όνομα μιας δήθεν φιλολαϊκής-πατριωτικής πολιτικής,  στοχεύει συνειδητά, ή πριμοδοτεί ακούσια την ακύρωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας που έχουμε ανάγκη (ναι εμείς οι μη προνομιούχοι, οι πολλοί, ακόμη και όσοι από μας ωφελήθηκαν συγκυριακά από τις στρεβλώσεις του συστήματος ) ώστε να αποφύγουμε το πολύ χειρότερο σενάριο μιας βαλκανικής μετασοσιαλιστικής φτώχειας.

.

Και αυτή δεν είναι κινδυνολογία. Είναι στοιχεία που μόνο με αυτά μπορούμε να μιλάμε πραγματικά σφαιρικά, δηλαδή αληθινά.

.

Ή δεν είναι έτσι; .


.

.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για το ασφαλιστικό μας πρόβλημα  υπάρχουν μεταξύ πολλών αξιόλογων και τα παρακάτω:

.

* Ασφαλιστικό. Μια μέθοδος ανάγνωσης, Πλάτων Τήνιος, εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ

.

* Από τον ατελή εκσυγχρονισμό στην κρίση, Πάνος Καζάκος, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

.

* Προοπτικές του κοινωνικού κράτους στην Νότια Ευρώπη, συλλογικό, εισαγωγή-επιμέλεια Μάνος Ματσαγγάνης, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top