ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Για τον Φώτη Κουβέλη και τους «58»

Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Οτι ο χρόνος είναι ελάχιστος. Οτι μεσολάβησαν συγκρούσεις. Ομως είναι νόμος στην πολιτική, ποτέ να μη λες ποτέ. Και ότι έστω και στο παρά πέντε υπάρχει χρόνος για τη μεγάλη υπέρβαση.

Ο λόγος για την ένταξη της ΔΗΜΑΡ στην Ελιά και τη συμμετοχή των «58» στο ψηφοδέλτιο με όλες τους τις δυνάμεις. Αυτές οι δύο αρνήσεις είναι γεγονός ότι τραυμάτισαν το εγχείρημα συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς. Η πρώτη εξαρχής, η άλλη όταν το εγχείρημα απέκτησε μια αξιοσημείωτη δυναμική. Δεν έχει νόημα αυτήν τη στιγμή να ψάξουμε τους λόγους αυτής της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Νόημα έχει όλοι μαζί να γεφυρώσουμε το χάσμα.

Ακούω ήδη το εκ πρώτης όψεως δικαιολογημένο ερώτημα: «Γιατί αυτό που δεν έγινε επί τέσσερις μήνες να γίνει τώρα;». Γιατί τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα: η Ελιά δεν συσπείρωσε μεν στον επιθυμητό βαθμό τις δυνάμεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν αναφορά στον κεντροαριστερό – σοσιαλδημοκρατικό χώρο, όμως συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεων αυτών. Και όπως δείχνουν οι μετρήσεις, αντέχει και ανακάμπτει, ενώ έχει λαμβάνειν από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, όπου έχει κυρίαρχη θέση.

Το σενάριο για πολλούς τρίτους πόλους δεν περπατά, ο κόσμος της παράταξης δεν ευνοεί τον κατακερματισμό. Αυτή είναι μια παραδοχή που αν η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ την κάνει, ο ίδιος αυτός ο κόσμος θα της το πιστώσει. Μια άλλη αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι το πραγματικό ή το εικαζόμενο κενό προσπαθεί να το καλύψει μια νέα πολιτική δύναμη, με ασαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Μακριά από θεωρίες συνωμοσίας και δαιμονοποίησης μιας καθʼ όλα θεμιτής προσπάθειας διατηρούμε το δικαίωμα άσκησης κριτικής στο Ποτάμι για την απουσία του «συγκεκριμένου» και την υιοθέτηση της λογικής του «αντικομματικού κόμματος». Την πίεση υφίσταται κυρίως η ΔΗΜΑΡ και η οχύρωση στα ξύλινα τείχη του κομματικού πατριωτισμού δεν θα είναι αποτελεσματική. Αντιθέτως οι ανοιχτοί ορίζοντες και η προσέγγιση στην Ελιά θα ενισχύσουν τον ρόλο της ΔΗΜΑΡ μέσα σε μια πολύχρωμη Κεντροαριστερά.

Ενα μεγάλο κομμάτι των «58» ανέκρουσε πρύμναν όταν εμφανίστηκε ο σταυρός προτίμησης. Οι φόβοι αυτών των φίλων για ένα ψηφοδέλτιο προσανατολισμένο στο παρελθόν δεν επιβεβαιώθηκαν και πρέπει να έχουν το θάρρος να το αναγνωρίσουν. Και να μπουν με όλες τους τις δυνάμεις στον εκλογικό αγώνα. Αν ισχύει ότι «η παράταξη είναι πάνω από όλους μας», τώρα είναι η μεγάλη ώρα για τον Φώτη Κουβέλη και τους «58».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top