ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γι αυτό λοιπόν ΕΛΙΑ Θανάση

Όταν πριν από μερικές μέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να θέσει το δίλημμα «ή μου δίνετε μήνυμα πως θέλετε να συγκυβερνά το ΠΑΣΟΚ ή μήνυμα πως δεν θέλετε», η μεγάλη πλειοψηφία προσέγγισε αυτή την απόφαση ως ένα εκλογικό εκβιασμό ή στην καλύτερη περίπτωση, ως έναν εκλογικό τακτικισμό  από αυτούς που χρησιμοποιούν προεκλογικά τα κόμματα στη χώρα μας.

Όταν πριν από μερικές μέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να θέσει το δίλημμα «ή μου δίνετε μήνυμα πως θέλετε να συγκυβερνά το ΠΑΣΟΚ ή μήνυμα πως δεν θέλετε», η μεγάλη πλειοψηφία προσέγγισε αυτή την απόφαση ως ένα εκλογικό εκβιασμό ή στην καλύτερη περίπτωση, ως έναν εκλογικό τακτικισμό  από αυτούς που χρησιμοποιούν προεκλογικά τα κόμματα στη χώρα μας.

.

Πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο έτσι.Ο Βενιζέλος απευθύνει το μήνυμά του σε τρεις παραλήπτες.

.

1. Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού είπε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τον επισκεφθεί. Κατά τη γνώμη μας αυτό σημαίνει ότι όταν τελειώσουν οι ασπασμοί, οι φωτογραφίες και αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι θα του πει με καθαρά ελληνικά μη αποδεχόμενα παρερμηνειών:

.

«Άκου γερο-Παπούλια, ο ρόλος σου δεν είναι διακοσμητικός. Δεν είναι για δηλώσεις του τύπου… η Μέρκελ,… οι ξένοι,… η χαμένη μας  αξιοπρέπεια,… οι κατοχικές αποζημιώσεις και τα ρέστα. Μ’ αυτές ενοχοποιείς είτε το θέλεις είτε όχι το ΠΑΣΟΚ και εμένα και βοηθάς την αντιπολίτευση.

.

Τέλος λοιπόν στη τζάμπα μαγκιά να μην τολμάς ούτε στα 90 σου να αναλάβεις το πολιτικό κόστος που σου αναλογεί.

.

Ο ρόλος σου δεν είναι μόνο για την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη οπότε ανοίγεις το εγχειρίδιο και πράττεις αυστηρά by the book.

.

Ο ρόλος  σου είναι να αναλάβεις να πεις και συ στο λαό αν νομίζεις ότι η χώρα μπορεί να εξακολουθήσει να κυβερνιέται με βάση τη γενική αίσθηση που θα προκύψει μετά και τις Ευρωεκλογές ή όχι.

.

Εγώ λοιπόν βγαίνοντας από εδώ θα κάνω δήλωση ότι αυτά σου έθεσα υπ’ όψη και περιμένω τη δημόσια τοποθέτησή σου για την ταμπακιέρα».

.

2. Προς τους πολίτες, λέγοντάς τους το εξής απλό:

.

Αν είστε πεισμένοι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει εσείς να τη φτιάξετε αυτή την κυβέρνηση και προϋπόθεση είναι να δώσετε στην ΕΛΙΑ ένα ποσοστό τέτοιο που ούτε ο Λαφαζάνης που είναι εντελώς ΚΚΕ να μη μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση βγήκε αποδυναμωμένη.

.

Γιατί τζάμπα δε γίνεται τίποτα.Σηκωθείτε λοιπόν από το ναργιλέ, το τάμπλετ και την τηλεόραση και δείξτε μου αν θέλετε να συνεχίσω να  συγκυβερνάω.

.

Με ψηφίζετε-θέλετε.Με βουλιάζετε-δε θέλετε.

.

Και στη δεύτερη αυτή περίπτωση πάω στον Παπούλια και του λέω «άκου να δεις αυτοί είναι φανερό ότι δε θέλουνε πια να είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και θα βγω να τους πω ότι το κατάλαβες και συ και θα τους το εξηγήσεις ο ίδιος αφού είσαι θεματοφύλακας της δημοκρατικής μας λειτουργίας».

.

3. Προς το παραμένον βαθύ ΠΑΣΟΚ:

.

Εδώ αδέρφια θέλει λίγο υπομονή για να καταλάβουμε τι εννοεί ο ποιητής.

.

Στο παρά πέντε των εκλογών δύο κορυφαίοι και με βαρύ συμβολισμό παλαιοπασόκοι (Σκανδαλίδης και Ρέππας), βγήκανε σχεδόν ταυτόχρονα και κάνανε δύο δηλώσεις:

.

Ο πρώτος ότι είναι φυσικό αν τα αποτελέσματα των εκλογών είναι αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ να τεθεί και θέμα εξουσίας.

.

Ο δεύτερος ότι δεν τον εκφράζει η ΕΛΙΑ γιατί δεν έχει σχέση με την κεντροαριστερά αλλά, τι να κάνει. θα ψηφίσει επειδή είναι ΠΑΣΟΚ!

.

Προσέξτε τώρα:

.

Κανένας από τους κορυφαίους παλαιοπασόκους και όχι μόνο αυτοί οι δύο, δεν έχει κουνήσει προεκλογικά το δαχτυλάκι του για να βοηθήσει το κόμμα του και ξαφνικά βγαίνουνε οι δύο και δηλώνει ο ένας «δε γουστάρω Βενιζέλο» και ο άλλος «δε γουστάρω ΕΛΙΑ». Μασάς ο – ε – ο;

.

Ο Βενιζέλος όμως δεν εικάζει τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ όπως εμείς, από τα τεκταινόμενα και τα συμφραζόμενα. Ξέρει πολύ καλά τι γίνεται.

.

Ξέρει ότι όλη αυτή η αδίστακτη παλλαιοκομματίλα, έχει αποσυρθεί στο παρασκήνιο και στο απυρόβλητο περιμένοντας την ευκαιρία.

.

Την ευκαιρία να ξανάρθει στα πράματα (γιατί μόνο αυτό τους ενδιαφέρει) όχι βέβαια μέσω ενός μεγάαααλου ΠΑΣΟΚ (μόνο αφελείς δεν είναι όλοι αυτοί) αλλά μέσω ενός κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει αν στις επόμενες εκλογές πάρει εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ και για να βγούνε τα κουκιά απευθυνθεί στο μαγαζί τους, που μέχρι τότε πρέπει να το έχουνε κάνει μόνο δικό τους.

.

«Ούτε ΕΛΙΑ ούτε Βενιζέλο λοιπόν, καλύτερα να πατώσει για να τον αναγκάσουμε να φύγει και να κόψουμε και το βήχα σε κάτι Ανδρουλάκηδες, κάτι Κωνσταντινόπουλους και Πιερακάκηδες που θα έχουνε ήδη καεί αφού τόσο καιρό τρώνε μόνοι τους τη χλαπάτσα, το βρίσιμο και την καρπαζά».

.

Το πράμα το θεωρούνε και επείγον γιατί ξέρουνε πως είναι η τελευταία τους ευκαιρία αφού άμα μείνουνε άλλη μία εξαετία από σήμερα στην αναμονή, θα μπούνε στο LASIX, στο χαμομήλι και στο ελαφρύ περπάτημα στην παραλία σε ώρες χωρίς έντονες συγκινήσεις.

.

Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αφού το καταλαβαίνει ακόμα κι ο Στρατούλης ότι αν εντασσόντουσαν  στο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεφωνίζανε άγρια κι αυτούς και το ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χιλιάδες αντιμνημονιακά νούμερα που έφτιαξε ο Αλεξάκης ως προσωπική του συνεισφορά στην πατρίδα και στο 16.12% του Κασιδιάρη.

.

Όσοι θυμούνται τις τοποθετήσεις του Σκανδαλίδη του Ρέππα του Ευθυμίου και του Σουλαδάκη στο επιστημονικό συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ στις 3 Σεπτέμβρη του 13 ας τις συνδέσουν με την αποχή τους και τις δηλώσεις τους.

.

Ο ποιητής μάλιστα είχε δημοσιεύσει τότε το παρακάτω σχετικό άρθρο στη «Μ».

.

http://www.metarithmisi.gr/el/readAuthors.asp?authorID=249&page=3&textID=22127από το οποίο αναδημοσιεύω μία πολύ σχετική τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη: «Χρειάζεται νέα αρχή τώρα. Αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και στην οποία δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με σχέδια, με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους. Χρειάζεται μια φάση όπως εκείνη του ’74 χωρίς αρχηγούς, επετηρίδες, ιεραρχίες. Χρειάζεται ειλικρίνεια».

.

Αν καταφέρουν να κάνουν δικό τους το ΠΑΣΟΚ ανοίγει και ο δρόμος για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και για να ‘χουμε καλό ρώτημα τι θα κάνει τότε Το Ποτάμι;

.

Γιατί είδα τη διακαναλική συνέντευξη του Θεοδωράκη και έλεγε κάτι περίεργα ότι συμφωνεί και με το Σαμαρά, συμφωνεί και με τον Τσίπρα (για την ΕΛΙΑ δεν είπε τίποτα κορόιδο είναι;),  που υποτίθεται ότι τα ‘λεγε ως ειδικός εκπαιδευτής για να εξημερώσει τα άγρια πολιτικά μας ήθη, αλλά εγώ άμα συμφωνείς με κάποιον Σταύρο και κυρ Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη θέλω να μου πεις σε τι ακριβώς συμφωνείς.

.

Γιατί αν συμφωνείς με τον Τσίπρα ότι οι έλληνες έγιναν φτωχότεροι είναι βάση για να συγκυβερνήσεις μαζί του;

.

Δεν είναι κάνας δαίμονας βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο.Είναι αυτό που είπε ο Βενιζέλος στη δική του διακαναλική συνέντευξη:

.

Δύο κόμματα σε συσκευασία του ενός. Με δικά μου λόγια, οι αδίστακτοι εξουσιολάγνοι και οι απολιθωματικοί κομμουνιστές.

.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι σήμερα και οι δύο αυτές τάσεις συνυπάρχουν στην προοπτική άλωσης της κυβέρνησης και μετά η κάθε μία θα θέλει να κάνει ό, τι πιστεύει.

.

Το πρόβλημα είναι ότι πιστεύουνε πολύ διαφορετικά πράματα για την οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, την Ευρώπη. Ο Λαφαζάνης εκτός, ο Σταθάκης εντός. Ο ένας δραχμή ο άλλος ευρώ. Τι συνεργασία χωράει κυρ Σταύρο εδώ;

.

Άσε που δεν έχω καταλάβει και πολύ καλά αν πιστεύεις ότι χρειαζόμαστε το μνημόνιο ή πρέπει να το σκίσουμε.

.

Αλλά για Ρεππαίους, Σκανδαλίδηδες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αυτά είναι λεπτομέρειες.

.

Σημασία έχει να έχουνε το μαγαζί στην κατάλληλη στιγμή.

.

Γι αυτό λοιπόν Θανάση ο Βενιζέλος με την απόφασή του δεν τους ξεμπροστιάζει μεν γιατί φοβάται για την κυβερνητική πλειοψηφία, μην κάνουμε σου λέει μιας δραχμής δουλειά εκατό ευρώ ζημιά, αλλά όταν μας ζητάει να στηρίξουμε την ΕΛΙΑ έχει κι αυτά στο μυαλό του.

.

ΕΛΙΑ λοιπόν Θανάση. Δαγκωτό.

.

Από όσους δε θέλουμε κόμμα-τσιφλίκι αλλά κόμμα εκσυγχρονισμού.

.

Κι ας έχουμε και καβάτζα το Σημίτη για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον φάγανε όλοι αυτοί και ματαιώσανε την αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού και κινδυνεύω να πάω καμιά μέρα στο Σκλαβενίτη με ομόλογα αντί για Ευρώ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top