ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Γράψε ένα μανιφέστο!

Να λοιπόν που η ανάγκη για το μανιφέστο του ενός δεν είναι μόνο εδώ παρούσα, αλλά και ποικιλότροπα εκδηλώνεται. Πολιτικές κινήσεις, πρωτοβουλίες, απόπειρες συγκρότησης ενός τρίτου πόλου και, μόλις χθες, «το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Να λοιπόν που η ανάγκη για το μανιφέστο του ενός δεν είναι μόνο εδώ παρούσα, αλλά και ποικιλότροπα εκδηλώνεται. Πολιτικές κινήσεις, πρωτοβουλίες, απόπειρες συγκρότησης ενός τρίτου πόλου και, μόλις χθες, «το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Όποιος εύχεται την κίνηση των πραγμάτων και αντιστρατεύεται την εγκατεστημένη αδράνεια του λεγόμενου πολιτικού συστήματος, μόνο να χαίρεται μπορεί από αυτήν την αναζήτηση και την προσπάθεια ανεύρεσης νέων δρόμων. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία και ενώ ένας μηχανισμός βαθύτερων μεταβολών έχει τεθεί σε κίνηση, τίποτε δεν μπορεί τελικά να γίνει χωρίς τη συμμετοχή, με πολιτική αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία του καθενός. Του καθενός ξεχωριστά.

Αυτό απαιτεί ο καθένας – και μετά την εμπειρία της κρίσης – να αυτοπροσδιοριστεί στην επίπονη πορεία που έχουμε μπροστά μας, γνωρίζοντας ότι έξωθεν λύσεις δεν υπάρχουν.

Κάθε αυτοπροσδιοριζόμενη ελεύθερη συνείδηση με το δικό της μανιφέστο στο χέρι, σε μια συνάντηση με άλλες ελεύθερες συνειδήσεις, γίνεται πραγματικά συντελεστής του νέου. Εγγράφεται μέσα στην αέναη διαδικασία αμφισβήτησης και σύγκρουσης με το παλαιό. Έτσι το παλαιό προοδευτικά μεταβάλλεται. Παρελθόν, παρόν και μέλλον μπορούν να αναγνωσθούν με νέο τρόπο, να κατανοηθούν υπό τη ματιά του νέου και να συγκροτηθούν πάνω σε νέα θεμέλια.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε στα ερωτήματα «Ποιοι είμαστε; Τι θέλουμε ; Που θέλουμε να πάμε; Με ποιο περιεχόμενο; Ποιο νόημα;», κάνοντας βήματα προς μια νέα συνειδητοποίηση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top