ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γυναικεία σώματα προς ενοικίαση: δικαίωμα στη δυστοπία;

Στο όνομα του δικαιώματος στην τεκνοποιΐα, διαμορφώνεται ήδη μια ελκυστική αγορά ενοικιαζόμενων γυναικείων σωμάτων (μητρών προς κυοφορία). Η αγορά αυτή θεμελιώνεται σε εύηχη επιχειρηματολογία: επιλογές·

Στο όνομα του δικαιώματος στην τεκνοποιΐα, διαμορφώνεται ήδη μια ελκυστική αγορά ενοικιαζόμενων γυναικείων σωμάτων (μητρών προς κυοφορία). Η αγορά αυτή θεμελιώνεται σε εύηχη επιχειρηματολογία: επιλογές· δικαιώματα· τεκνοποιΐα. Όπως όμως γράφει η Libération (6/8/2014), η πραγματικότητα είναι πιο σκοτεινή: κατʼ αρχήν, για τις παρένθετες μητέρες δεν ισχύει ούτε καν το διαβόητο φεμινιστικό «το σώμα μου μού ανήκει». Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι ενοικιαστές της γυναίκας δικαιούνται νομικά να της επιβάλουν να κάνει έκτρωση, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο (περίπτωση Crystal Kelley). Ελέγχουν επίσης τι τρώει, τι πίνει, τις συνήθειές της, πώς ζει (π.χ. της απαγορεύουν να κάνει έρωτα κατά την κύηση).

Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα: πρόσφατα, ένα ζευγάρι Αυστραλών, που είχε ενοικιάσει το σώμα της Ταϊλανδής Pattharamon Janbua, παρέλαβε μόνο το ένα από τα δίδυμα που εκείνη γέννησε. Το άλλο, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, έμεινε στα αζήτητα! Άλλη δυσάρεστη παρενέργεια της αναδυόμενης αγοράς σωμάτων είναι η εξοικείωση των κοινωνιών μας με την ευγονική, που εμπεδώνεται νομικά. Η επιλογή δοτών ανάλογα με τα σωματικά τους χαρακτηριστικα, την ομάδα αίματος, το δείκτη νοημοσύνης, είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη. Αλλά πλέον μπορεί κανείς να επιλέγει τα… χόμπι ή τις θρησκευτικές απόψεις της παρένθετης μητέρας ή του σπερματοδότη. Ακόμα χειρότερες είναι οι κοινωνικοοικονομικές παράμετροι της κυήσεως μέσω τρίτου: οι ενοικιαστές είναι κατά κανόνα πλούσια ζευγάρια από εύπορες χώρες. Παρένθετες μητέρες είναι κυρίως φτωχές γυναίκες και κορίτσια του Τρίτου Κόσμου. Υπάρχουν φυσικά ενοικιαζόμενες γυναίκες και στον αναπτυγμένο κόσμο. Αλλά η μήτρα μιας Αμερικανίδας ενοικιάζεται προς 75 χιλιάδες ευρώ, ενώ μιας Ινδής μόνο με 17 χιλιάδες. Όπως τα εργατικά χέρια, έτσι και οι μήτρες συμφέρουν στον Τρίτο Κόσμο. Το όλο κύκλωμα διευθετείται από μεσίτες, που καρπούνται τη μερίδα του λέοντος του μισθώματος.

Αυταπατάται όποιος πιστεύει πως μπορεί να διαχωρίσει τις αγαθές επιπτώσεις της παρένθετης κύησης από τις φαύλες. Η ευκολία των μετακινήσεων και της επικοινωνίας, τα οικονομικά συμφέροντα που σταδιακά εμπεδώνονται, ο συσχετισμός δύναμης πλουσίων-φτωχών, η ελευθεριάζουσα διάθεση των προοδευτικών, προεξοφλούν την τύχη κάθε τέτοιας προσέγγισης. Όπως με την πορνεία, μόνη λύση είναι η εμφατική αποθάρρυνση της ζήτησης, ακόμα και με την ποινικοποίηση των πιο ανάρμοστων πλευρών της. Αντί γιʼ αυτό, διογκώνουμε τη σχετική πελατεία, π.χ. αποδίδοντας στα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να «τεκνοποιούν». Πρόσφατα στη Γαλλία, ο Ζακ Ντελόρ, ο Λιονέλ Ζοσπέν και άλλοι παράγοντες του προοδευτικού χώρου ζήτησαν από τον Φρανσουά Ολάντ να μην νομιμοποιηθούν στη Γαλλία τα ιδιωτικά συμφωνητικά με παρένθετες μητέρες σε τρίτες χώρες, παρά τη σχετική καταδίκη του Παρισιού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα», θύμισαν.

Είναι ειρωνικό πως αυτή η εκμίσθωση σωμάτων γίνεται στο όνομα της προόδου, της δημοκρατίας και της ευτυχίας. Φτάνουμε πια ως κοινωνία στο σημείο όπου τα εργαλεία που διαθέτουμε για να κρίνουμε παρόμοια ζητήματα (τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ατομική βούληση, η ανεκτικότητα κ.λπ) απλώς δεν επαρκούν. Προκειμένου οι ουτοπίες μας να μην γίνονται δυστοπίες εμπρός στα μάτια μας, θα χρειαστούμε πιο συνειδητές, ολιστικές και νοηματοδοτικές προσεγγίσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top