ΑΡΘΡΑ

Γυρίζοντας σελίδα, αλλάζοντας εποχή…

Ο ελληνικός λαός μίλησε! Για την ακρίβεια, μίλησε για δεύτερη φορά μέσα σε 40 μέρες. Για να ξαναπεί, με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι η μεταπολίτευση και οι μονοκομματικές της κυβερνήσεις τέλειωσαν οριστικά και ότι, αν θέλουμε να βγούμε από τη βαθιά κρίση και να τραβήξουμε μπροστά, πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο να κυβερνήσουμε τη χώρα μας…

Να μάθουμε να συζητάμε, να συνεργαζόμαστε, να αναζητούμε κοινούς τόπους και κοινές προγραμματικές θέσεις, να επιλέγουμε πρόσωπα ικανά και κοινά αποδεκτά. Με μια κουβέντα: να κάνουμε συμβιβασμούς και να συμφωνούμε.

Δυστυχώς, οι πρώτες, τουλάχιστον, αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών αρχηγών, δεν πείθουν ότι αυτή η εντελώς νέα πολιτική συγκυρία έχει γίνει απολύτως αντιληπτή, λες και άλλαξε ο δικομματισμός και… έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Άλλος θεωρεί ότι τώρα δικαιώνεται για την πολιτική του κόμματός του και ότι έλαβε εντολή να κυβερνήσει.

Άλλος, αγνοώντας την επιτακτική ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, σπεύδει να αναλάβει την υπεύθυνη θέση της μαχητικής αντιπολίτευσης.

Άλλος συναρτά τη συμμετοχή του στις διαδικασίες για τη συγκρότηση νέου σχήματος από την συμμετοχή των υπολοίπων!

Κι όμως. Χρόνος για μικροκομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες δεν υπάρχει.

Μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο πόλωσης και φανατισμού, οι πολίτες ζήτησαν ενότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων με στόχους απολύτως συγκεκριμένους:

Να επιχειρήσουμε να υπερβούμε τη σημερινή δύσκολη κατάσταση μέσα από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Να διαπραγματευτούμε και να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου, που δεν μπορεί να αντέξει πια ο λαός μας, χωρίς να μπούμε σε τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή μας στην ευρωζώνη.

Να αλλάξουμε την Ελλάδα, παραμένοντας μέσα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη, που επίσης αλλάζει και όχι ενάντιά της.

Στις επόμενες – κρίσιμες για τη χώρα – ώρες, θα φανεί αν οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συντονίσουν το βηματισμό τους με τις ανάγκες της κοινωνίας. Μια εποχή φεύγει, μία νέα έρχεται. Να δούμε ποιοι μπορούν να ακολουθήσουν…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top