ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δαίμονες!

Καλοκαίρι 2013. Στη μικρή και όμορφη επαρχιακή πόλη του νότου, υπάρχει κοσμοσυρροή. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις πρώτες αυγουστιάτικες μέρες.

Το μουσικό συγκρότημα που βρέθηκε στην πόλη, αντιμετωπίζει ένα απρόσμενο εμπόδιο. Υπάρχουν διαμαρτυρίες! Διαμαρτυρίες και αντιδράσεις. Μια ατμόσφαιρα άρνησης διαμορφώνεται στον μικρό τόπο.

– Μα πώς θα παίξουν, πώς θα τραγουδήσουν στη γραφική πλατεία, που αποτελεί το φυσικό προαύλιο της εκκλησίας; Μα να λέγονται και αυτοί «Δαίμονες των Εγχόρδων!»

Μικρή ομάδα πιστών μπήκε στον πειρασμό – λέει – από την επωνυμία του συγκροτήματος. Μαζί και οι τοπικές αρχές που στάθηκαν και αυτές προβληματισμένες από το «ανάρμοστο» της επωνυμίας. Δεν είχαν και την τυπική άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας! Έπρεπε πάσει θυσία η ιεροσυλία να αποφευχθεί! Και να οι κρίσεις και να η συζήτηση. Μα μπορεί η επωνυμία ενός συγκροτήματος να προσλαμβάνεται ως φορέας διαβολικού μηνύματος, παραποιώντας λέξεις και σημασίες; Μπορεί τόσο εύκολα κάτι να γίνεται αντιληπτό ως εχθρός που απειλεί εικόνες, τόπους και παραδόσεις;

Στην Ελλάδα του σήμερα, η ανακάλυψη του εχθρού ή η κατασκευή του, μέσα στην οπισθοδρόμηση της σκέψης, προκύπτει σχεδόν αυθόρμητα. Εκδήλωση της γενικευμένης παρακμής και αυτό, για μια κοινωνία που επιμένει καμιά φορά να παραμένει κλειστή, να αρνείται το δικαίωμα του άλλου στην ελευθερία και στον αυτοπροσδιορισμό.

Τελικά, μέσα από μια καλοπροαίρετη, αν και έντονη, αντιπαράθεση, έγινε φανερή η υπερβολή και η «παρεξήγηση» έσβησε. Έτσι, το ίδιο βράδυ, οι «Δαίμονες των Εγχόρδων», η Λυδία Μπουντούνη και ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης, πλούτισαν με τους ήχους τους τη μικρή πλατεία, ενώ η Βασιλική Καρακώστα ξεδίπλωνε με τέχνη την εξαίσια φωνή της.

Τα χειροκροτήματα που έκλεισαν την όμορφη βραδιά, δεν ήταν και αυτά παρά μια νότα στη μουσική πληρότητα της στιγμής, που έφευγε από τη μικρή πλατεία και απλωνόταν μέχρι τη θάλασσα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top