ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Δειλό βήμα εδραίωσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές, έστω και με πολύ προσεκτικά και δειλά βήματα, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αλλωστε, προσεκτικά και δειλά επανέρχεται μία χώρα που έχει ουσιαστικά απορριφθεί από τις αγορές σε προηγούμενο στάδιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές, έστω και με πολύ προσεκτικά και δειλά βήματα, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αλλωστε, προσεκτικά και δειλά επανέρχεται μία χώρα που έχει ουσιαστικά απορριφθεί από τις αγορές σε προηγούμενο στάδιο. Το σημαντικό είναι ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση ενισχύεται η αξιοπιστία της Ελλάδας, καθώς η ίδια δείχνει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και οι αγοραστές των ομολόγων ανταποκρίνονται επιδεικνύοντας αντίστοιχη εμπιστοσύνη προς αυτήν. Δύο μόλις χρόνια περίπου μετά το γνωστό «κούρεμα»… Που σημαίνει ότι λογικά στρώνεται το έδαφος για την πολυπόθητη προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών, πάντα με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση -και μαζί της η χώρα- δεν θα ξανακυλήσει στην οδό της απωλείας, αλλά θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα οικονομικά με σύνεση και παράλληλα θα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Κάπως έτσι είναι η πραγματική σημασία της εξόδου στις αγορές, αν και στον δημόσιο διάλογο στα θετικά προστίθεται ότι με αυτόν τον τρόπο, πρώτον, απαλλασσόμαστε από την παρουσία της τρόικας και δεύτερον, η Αθήνα πλέον θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση της οικονομίας. Φυσικά, το ότι κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα επανόδου στην «κανονικότητα» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσουμε πάλι κάποια στιγμή νέα στήριξη από τους Ευρωπαίους δανειστές, για να καλύψουμε χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να προκύψει τον επόμενο χρόνο. Αυτό όμως θα το δούμε, πιο καθαρά ίσως, μετά τις διευκολύνσεις που αναμένονται από τους εταίρους για την αποπληρωμή του χρέους. Μετά δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οπως αναμενόταν, η έξοδος της χώρας στις αγορές έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ειδικότερα, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το γεγονός, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις που υιοθετούν τα ηγετικά στελέχη του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για άλλη μια φορά χαρακτηρίζονται από αντιφατικότητα σε σημείο που αναρωτιέται ο πολίτης μήπως το κάνουν επίτηδες. Ο αρχηγός μιλάει για «στημένη» έξοδο, λες και σε αυτές τις περιπτώσεις οι χώρες κάνουν «σάλτο μορτάλε» και δεν φροντίζουν να έχουν στοιχειωδώς εξασφαλισμένη την επιτυχία του εγχειρήματος. Αλλος επικρίνει την κυβέρνηση γιατί βιάστηκε και τρίτος την κακίζει γιατί προτιμά τα υψηλότερα επιτόκια των αγορών από τα χαμηλότερα εταίρων δανειστών, που όμως θα συνοδεύονταν αναγκαστικά από νέο Μνημόνιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βδελύσσεται. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μία δοκιμαστική μέτρηση δυνάμεων με στόχο να προετοιμαστεί το μέλλον, αφού κάποια στιγμή η χώρα θα πρέπει να ξεφύγει από τον μηχανισμό στήριξης.

Προς το παρόν, πάντως, η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να εκληφθεί ως μήνυμα εδραίωσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν είναι και λίγο έπειτα από τόσους κινδύνους και απειλές που έχει αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν. Αρκεί να προσαρμοστούν όσοι ακόμη παίζουν με την ιδέα της επανόδου στη δραχμή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top