ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Δείξε τα ένσημά σου

Θα πρέπει να έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα απελπισίας στη ΝΔ για να καταφεύγουν σε τόσο φτηνά μέσα αντιπολίτευσης προς την αντιπολίτευση. Τη μια προσπαθούν να βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ υποκατάστημα της τρομοκρατίας. Τώρα ανακάλυψαν την αθεία του Τσίπρα.

Αντιλαμβανόμενος, προφανώς, τη γελοιότητα του πράγματος ένας νεότερος πολιτικός της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να το πάει αλλού, όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό το τελευταίο «κουσούρι» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακάλυψαν οι δικοί του. «Δεν με ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας είναι άθεος, με ενδιαφέρει αν έχει κολλήσει κανένα ένσημο», είπε ο Κυριάκος.

Όντως ενδιαφέρον. Αλλά από ποια πλευρά; Ο Μητσοτάκης, όπως και ο Τσίπρας, είναι πολιτικοί της νεότερης γενιάς. Ο πρώτος έγινε βουλευτής στα 36 του, ο δεύτερος αρχηγός κόμματος στα 34 του, χωρίς να υπολογίζουμε την προηγηθείσα ενασχόλησή τους με τα κομματικά.

Όταν από τόσο μικρή ηλικία έχεις τόσο υψηλή πολιτική θέση, είναι προφανές ότι θα έχεις επαγγελματικό έλλειμμα. Μέσα σε δέκα χρόνια από το τέλος των σπουδών, πολύ λίγα προλαβαίνεις να κάνεις στον επαγγελματικό στίβο. Ο Τσίπρας είναι πολιτικός μηχανικός, αλλά επαγγελματικό βίο ουσιαστικά δεν έχει. Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, συνέστησε το 2006 μια εταιρεία με συγγενικό του πρόσωπο, αλλά μάλλον δεν πήγε καλά. Δυο χρόνια μετά έγινε αρχηγός του Συνασπισμού και τέλος. Αλλά μήπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κολλήσει… βαρέα και ανθυγιεινά; Η πιο μακρά (μιλάμε για τρία χρόνια) επαγγελματική θητεία ήταν στην Εθνική Τράπεζα την περίοδο 2000-2003. Μετά έγινε βουλευτής και τέλος.

Η εικόνα αυτή είναι συνήθης στην ελληνική πολιτική σκηνή. Πάρτε τους τρεις τελευταίους κοινοβουλευτικούς πρωθυπουργούς. Το μόνο για το οποίο δεν μπορούν να υπερηφανεύονται είναι τα ένσημά τους.

Ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, γόνοι των δυο μακροβιότερων πολιτικών δυναστειών της Ελλάδας, δεν είχαν διοικήσει ούτε περίπτερο, κατά το κοινώς λεγόμενον. Ο Καραμανλής έγινε βουλευτής στα 33 του, αρχηγός της αντιπολίτευσης στα 41 του και πρωθυπουργός στα 48 του. Ο δεύτερος έγινε βουλευτής στα 30, αρχηγός στα 52 και πρωθυπουργός στα 57 του. Αλλά και ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει επαγγελματικό βίο. Μόλις στα 26 του έγινε βουλευτής. Στα 42 του αρχηγός κόμματος (Πολιτική Άνοιξη), στα 58 αρχηγός της αντιπολίτευσης και στα 61 πρωθυπουργός.

Εννοείται ότι και οι τρεις στο ενδιάμεσο, δηλαδή από τότε που μπήκαν στην πολιτική μέχρι να φτάσουν στα ανώτατα αξιώματα, δούλευαν μόνο ως πολιτικοί. Έχουν μόνο ένσημα του εργοδότη που λέγεται Βουλή ή δεν έχουν.

Αν ο Τσίπρας γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Δεν είναι μεν γόνος πολιτικής οικογένειας, αλλά παιδί του κομματικού σωλήνα. Δεν είναι ο μόνος. Δεν έχει κολλήσει ένσημα, παρά μόνο στο κόμμα και στη Βουλή. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Και οι προηγηθέντες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Όποιος, λοιπόν, αναζητεί κουσούρια στους άλλους ας κοιτάξει πρώτα την καμπούρα του.

Κατά τα άλλα, οι ψηφοφόροι αποφασίζουν. Αυτοί εκλέγουν και τους γόνους των οικογενειών και τα κομματικά παράγωγα. Δυστυχώς, τα κριτήρια των συντριπτικά περισσότερων μέχρι σήμερα αυτά ήταν. Και όχι η επαγγελματική αξιοσύνη και ικανότητα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top