ΑΡΘΡΑ

Δεν δυστυχούν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και οι αριθμοί!

Είναι γνωστή η φράση, του αείμνηστου Γέρου της Δημοκρατίας «όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν». Μάλιστα αυτή η φράση, ακούγονταν συχνά-πυκνά στη προ κρίσης περίοδο, όταν οι οικονομικοί δείκτες ευημερούσαν και η Ελλάδα βρίσκονταν στα καλύτερά της. Σήμερα δεν δυστυχούν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και οι αριθμοί. Βέβαια οι κυβερνώντες βρίσκουν διαφόρους τρόπους να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να περάσουν μηνύματα αισιοδοξίας. Όμως η πραγματικότητα επιμένει…αλλιώς, και δεν δέχεται τον στρουθοκαμηλισμό της κυβέρνησης. Τα νούμερα είναι αδυσώπητα και τα στοιχεία που αφορούν τις αρχές του 2017 είναι απογοητευτικά. Σε καμιά περίπτωση δεν προϊδεάζουν το προσδοκώμενο στόχο των κυβερνώντων αλλά και των δανειστών, οι οποίοι για το 2017 προβλέπουν ανάπτυξη 2,7%. Στόχος, ο οποίος είναι αδύνατο να πιαστεί.  Άλλωστε και οι ίδιοι, βλέποντας τα πρώτα στοιχεία του 2017, φαίνεται να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 2,5%.

Η τωρινή οικονομική κατάσταση είναι εύκολα αντιληπτή από τον καθένα μας.  Το 2017 έχει μπει με τους χειρότερους οιωνούς για την αγορά. Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν κατάφεραν να τονώσουν το κλίμα και οι τζίροι κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες  χρονιές. Με όποιον ελεύθερο επαγγελματία και να συζητήσεις θα σου αναφέρει ότι, τους δυο πρώτους μήνες τα έσοδά του έχουν υποστεί καθίζηση, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι, εφόσον συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, θα οδηγηθεί κατευθείαν σε λουκέτο. Το γεγονός αυτό  επιβεβαιώνουν και μια σειρά από δημοσιευμένα στοιχεία στο λιανικό εμπόριο, το οποίο ακόμη και στο τομέα των τροφίμων, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καταγράφει μειώσεις της τάξης του 6%. Αυτή η μείωση σημαίνει ότι κάθε μέρα, όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, οδηγούνται στη «περιοχή της φτώχειας».

Τα κόκκινα δάνεια; Αντί να μειώνονται με τις ρυθμίσεις και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, πήραν πάλι την ανηφόρα. Το πρώτο δίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,5 δις ευρώ!!! Οι καταθέσεις στις τράπεζες; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μειώθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους, κατά 1,63 δις ευρώ φτάνοντας στα 119,7 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα επίπεδα του 2001, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος αλλά και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Δείγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το πρώτο μήνα του 2017 μειώθηκε και η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων κατά 1,1 δις ευρώ, πράγμα που φανερώνει ότι οι Έλληνες προκειμένου να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα «τρώνε και τα χρήματα που έκρυβαν κάτω από το στρώμα».  Υπόψη ότι το χρήμα που κυκλοφορούσε πριν τα capital control ήταν περίπου στα 50,6 δις ευρώ και τώρα υπολογίζονται στα 42 δις ευρώ. Πραγματική αφαίμαξη…

Οι τράπεζες «κρούουν καμπανάκια», αλλά η κυβέρνηση κωφεύει! Όσο αργεί να ανοίξει ο κύκλος της χρηματοδότησης των τραπεζών από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οικονομία θα οδηγείται σε μεγαλύτερη ασφυξία. Κι αν αυτός ο κύκλος, δεν ανοίξει ποτέ; Αλίμονό μας …Η έλλειψη ρευστότητας θα γίνει πιο έντονη και οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες.

Δυστυχώς αυτοί είναι οι αριθμοί και αυτή είναι η πραγματικότητα, και όσοι δεν συμφωνούν μαζί της, τόσο το χειρότερο για την…πραγματικότητα!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top