ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Δεν είναι βουλευτικές εκλογές…

Οι δημοτικές δεν είναι βουλευτικές. Κάθε ένας από τους 325 δήμους έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Πετυχημένοι δήμαρχοι ξεπερνούν τα ποσοστά των κομμάτων αναφοράς τους.

Οι δημοτικές δεν είναι βουλευτικές. Κάθε ένας από τους 325 δήμους έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Πετυχημένοι δήμαρχοι ξεπερνούν τα ποσοστά των κομμάτων αναφοράς τους. Τοπικά κόμματα-παρατάξεις σε ένα θρυμματισμένο κομματικό σύστημα επικρατούν. Η πρόσθεση δυνάμεων και τα χρώματα στον χάρτη δεν έχουν κανένα νόημα. Ο δήμος, πλησιέστερος θεσμός στον πολίτη, τιμωρεί τις δημοψηφισματικές ερωτήσεις. Ο πολίτης απαιτεί ρυθμίσεις της καθημερινότητάς του από ένα αντιπροσωπευτικό σώμα που πρέπει να βρει συστήματα προτεραιοτήτων για την καθημερινότητα και κυρίως λύσεις. Οχι οράματα για ένα μακρινό μέλλον. Οσοι θεωρούν τον δήμο ανάχωμα στην κυβερνητική πολιτική και όχημα για την ανατροπή διαψεύδονται καθημερινά.

Οι περιφερειακές δεν είναι βουλευτικές. Κάθε μία από τις 13 περιφέρειες έχει δικές της ιδιαιτερότητες.

Αλλά η καταγραφή των κομμάτων, ιδιαίτερα αυτών που τις θεωρούν ανάχωμα και αντιπολιτευτικό οχυρό, έχει τη σημασία της. Στο σύνολο των 13 περιφερειών ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ο ΛΣ-ΧΑ που κατέβασαν αμιγείς συνδυασμούς κέρδισαν 17,8%, 8,8% και 8,1% αντίστοιχα στο σύνολο της Ελλάδας. Τα άλλα δύο τρίτα των πολιτών ψήφισαν συνδυασμούς με κομματικές αναφορές ή συνδυασμούς συνεργασιών ή συνδυασμούς χωρίς κομματική αναφορά. Η εικόνα είναι ότι οι απερχόμενοι περιφερειάρχες θα διεκδικήσουν με ισχυρές πιθανότητες την επανεκλογή τους. Ετσι η θεωρία της ανατροπής ελάχιστα έπεισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2012 είχε 16,8%, το ΚΚΕ 8,5% και ο ΛΣ-ΧΑ 7%. Αξιοσημείωτη ισορροπία! Λες και βρεθήκαμε ξανά εκεί!

Οι ευρωεκλογές δεν είναι βουλευτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας ξαναπάει στον Ιούνιο του 2012.

Θεωρεί ότι επειδή ο ίδιος βάφτισε τις εκλογές δημοψήφισμα θα δικαιούται να ερμηνεύει έτσι τα αποτελέσματα! Αν θέλει να γίνει δημοψήφισμα ας μαζέψει υπογραφές. Οι άλλοι; Και η ΝΔ ψιλοβολεύεται. Φαντάσου να πάρει όσο τον Μάιο του 2012 – 19%! Τα κόμματα δεν είναι κρασιά να διαλέγουμε τα παλιά, ούτε γκάτζετ να διαλέγουμε τα καινούργια. Το παλιό με όρους καινούργιου είναι το ίδιο απωθητικό με το καινούργιο με όρους παλιού. Το κομματικό σύστημα της Ελλάδας οφείλει να σοβαρευτεί. Να αφήσει τα διλήμματα και να απαντήσει στα ερωτήματα της πραγματικότητας. Θα κριθεί γιʼ αυτό στις βουλευτικές. Και μαζί του όλοι όσοι μετατρέπουν την πολιτική σε επικοινωνία και την επικοινωνία σε πολιτική.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top