ΑΡΘΡΑ

Δεν λέγεστε Νταλάρας. Μήπως όμως είστε;

Τα επεισόδια εις βάρος του Γιώργου Νταλάρα αλλά και εναντίον των πολιτικών που παρακολουθούσαν την παρέλαση στη Ρόδο, επαναφέρουν με ένταση τη συζήτηση για τα φαινόμενα βίας, με θύμα όποιον, κατά τη γνώμη των πρωταγωνιστών της, προσωποποιεί την πολιτική ισχύ, την οικονομική δύναμη, την αντίληψη περί κατεστημένου.

Αύριο, στόχος μπορεί να είναι εκείνος με το ακριβό αυτοκίνητο στο φανάρι, η κυρία με την ακριβή…

Τα επεισόδια εις βάρος του Γιώργου Νταλάρα αλλά και εναντίον των πολιτικών που παρακολουθούσαν την παρέλαση στη Ρόδο, επαναφέρουν με ένταση τη συζήτηση για τα φαινόμενα βίας, με θύμα όποιον, κατά τη γνώμη των πρωταγωνιστών της, προσωποποιεί την πολιτική ισχύ, την οικονομική δύναμη, την αντίληψη περί κατεστημένου.

Αύριο, στόχος μπορεί να είναι εκείνος με το ακριβό αυτοκίνητο στο φανάρι, η κυρία με την ακριβή (πλην όμως κλεψίτυπη) τσάντα, ή κάποιος (από τους λίγους) που παρέμεινε στη δουλειά, σε ένα εργοστάσιο που χτυπήθηκε από τις μαζικές απολύσεις. Στόχοι που θα διευρύνονται, όσο προσπαθούμε να ανακαλύψουμε βάση πολιτικής νομιμοποίησης σε μη πολιτικές συμπεριφορές, ή να προσφέρουμε βάση συμψηφισμού, στη λογική ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη βία από την κρίση».

Έτσι κι αλλιώς δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Κωστής Χατζηδάκης στην πορεία, ο Αλέκος Αλαβάνος στον Άγιο Πεντελεήμονα, ο Γιώργος Πεταλωτής σε κομματική εκδήλωση, ο Κάρολος Παπούλιας στην παρέλαση, και παλιότερα ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος στα Εξάρχεια, καθώς και άλλοι πολλοί, δοκίμασαν τη «λαϊκή οργή» και την «αγανάκτηση» του «κόσμου». Όπως δοκίμασαν και την «προσεκτική» στάση των πολιτικών κομμάτων και τη – συχνά – επιδοκιμαστική στάση των Μέσων Ενημέρωσης.

Η αποδοκιμασία και η καταδίκη του φαινομένου πρέπει να είναι ευθεία, απερίφραστη και χωρίς αστερίσκους (πολιτικούς, κοινωνικούς, αισθητικούς κ.ά). Καμία αντίρρηση. Όμως πλέον είναι φανερό ότι δεν αρκεί. Ήρθε η ώρα της πολιτικής τόλμης, ώστε να αποδοκιμαστεί ο δράστης. Και κυρίως ο δράστης, το υποκείμενο της βίας, ώστε να αποκαλυφθούν και οι πιθανές υπόγειες διαδρομές που προσδιορίζουν τη δράση του.

Η βία, παντού, έχει συγκεκριμένο φορέα. Εκτός από τη σημερινή συγκυρία που φαίνεται να αγνοείται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσωπική ευθύνη. Η προσωπική ευθύνη, που είθισται να χάνεται πίσω από μια συμπεφωνημένη ασυλία, την οποία χαίρει διαχρονικά ο «πολίτης». Που παρασύρθηκε, που απολύθηκε, που «κουρεύτηκε», που αγανάκτησε, που, που, που…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top