ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχει…εξουσία που να κόβεται στα τρία!

Μια μεγάλη καθημερινή εφημερίδα είχε υποβάλει κάποιες ερωτήσεις στο Φώτη Κουβέλη, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, προκειμένου να δημοσιευτούν στο φύλλο της περασμένης Κυριακής.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε ευγενικά ότι θα προτιμούσε να μην κάνει τις όποιες επισημάνσεις του σε ένα τόσο σημαντικό και ταυτόχρονα λεπτό θέμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε μια πραγματικά  δύσκολη προσπάθεια στο Βερολίνο και στο Παρίσι! Την ίδια στιγμή, στην «Ημερησία» του Σαββάτου έδωσε μια συνέντευξη που εξηγούσε, ανάμεσα σε άλλα, τη θέση της ΔΗΜΑΡ…

Μια μεγάλη καθημερινή εφημερίδα είχε υποβάλει κάποιες ερωτήσεις στο Φώτη Κουβέλη, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, προκειμένου να δημοσιευτούν στο φύλλο της περασμένης Κυριακής.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε ευγενικά ότι θα προτιμούσε να μην κάνει τις όποιες επισημάνσεις του σε ένα τόσο σημαντικό και ταυτόχρονα λεπτό θέμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε μια πραγματικά  δύσκολη προσπάθεια στο Βερολίνο και στο Παρίσι!
Την ίδια στιγμή, στην «Ημερησία» του Σαββάτου έδωσε μια συνέντευξη που εξηγούσε, ανάμεσα σε άλλα, τη θέση της ΔΗΜΑΡ, σχετικά με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση και ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή και επικοινωνιακή ενέργεια  του τύπου «μπες – βγες», αλλά για μια στρατηγική επιλογή με στόχο την ανάκαμψη της χώρας.

Έκπληξη;  Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τις κατά καιρούς πολιτικές συμπεριφορές των κομμάτων της αριστεράς, ίσως.
Η Δημοκρατική Αριστερά, όμως, έχει αποδείξει με τη στάση της μέχρι σήμερα, ότι δεν «μπήκε» στην πολιτική σκηνή για να το παίξει τζάμπα μάγκας της αντιπολίτευσης, αγανακτισμένος του Συντάγματος, Ρομπέν των διοδίων ή Ζορό των φοροφυγάδων…
Γι αυτό και κανείς σχεδόν -ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης- δεν αμφισβητεί την σοβαρότητα και την υπευθυνότητά της.

Μόνο που την «υπευθυνότητα Κουβέλη» πρέπει να τη δείξουν και οι άλλοι αρχηγοί της κυβέρνησης της συνεργασίας.
Η αλήθεια είναι ότι την αρχική παγωμάρα «με τον Σαμαρά;», διαδέχτηκε μια σχετική ανακούφιση «για Σαμαράς, καλός!». Πολλαπλασιάζονται ωστόσο καθημερινά τα δείγματα, στον τρόπο διαχείρισης και άσκησης της εξουσίας, που προχωρούν τις εκτιμήσεις στο «για Σαμαράς καλός, αλλά Σαμαράς!».
Οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι η απληστία Σαμαρά για την εξουσία στέρησε από τη χώρα μας πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια ανάκαμψης και οδήγησε στο σημερινό… ακραίο πολιτικό σκηνικό.
Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί η ανάγκη να μετατραπεί η απληστία της εξουσίας σε πάθος για έξοδο από την κρίση μέσα από την ΚΟΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, τόσο το καλύτερο για όλους!
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, δείχνει ακόμα εγκλωβισμένος στην αμηχανία της ήττας και της δραματικής συρρίκνωσης του «όλου ΠΑΣΟΚ».
Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο άνθρωπος που ανέλαβε και σήκωσε το βάρος της διαπραγμάτευσης σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, φτάνει σήμερα στο σημείο να αντιπαρατίθεται ακόμα και με τα… ίδια του τα μέτρα!
Ας ελπίσουμε ότι οι όποιες φιλοδοξίες υπάρχουν, δεν θα φρενάρουν τις διεργασίες στο σοσιαλδημοκρατικό και αριστερό χώρο, χωρίς την καθοριστική παρουσία του οποίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προοδεύσει!

Ας μην γελιόμαστε. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα πάει μπροστά, αν επικρατήσει η λογική της κυβέρνησης – ομοσπονδίας, η λογική – και η πρακτική – της τιμαριοποίησης της εξουσίας.
Δεν υπάρχουν τομείς, θέσεις ή υπουργεία της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ούτε μπορεί να πάνε καλά τα υπουργεία του ΠΑΣΟΚ και να αποτύχουν της ΝΔ.
Υπάρχει  ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με ΕΝΑ κρίσιμο και καθοριστικό για το μέλλον του τόπου μας ΣΤΟΧΟ και χρειάζεται ΕΝΑ από κοινού επεξεργασμένο ΣΧΕΔΙΟ για να τον πετύχει.
Μαζί με την ενεργητική στήριξη όλων των προοδευτικών, όλων των υπεύθυνων πολιτών της χώρας!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top