ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΑΡ εξωτερικού, ΔΗΜΑΡ εσωτερικού

Στο πρόγραμμα συναντήσεων του Σ/δημοκράτη Π. Στάινμπρουκ, υποψήφιου για την Καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές του  Σεπτεμβρίου 2013, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, το όνομα Φ. Κουβέλης δεν υπάρχει.

.

Με την εξαίρεση της περασμένης προεκλογικής περιόδου, όπου η ΔΗΜΑΡ κι ο Πρόεδρός της είχαν διπλωματικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Σ/δημοκρατία, καθώς και κάποιο επικείμενο ταξίδι στην Ιταλία, με πιθανές συναντήσεις με τους Μόντι, Μπερσάνι, ο απολογισμός της διπλωματικής και πολιτικής εξωστρέφειας της ΔΗΜΑΡ είναι  απελπιστικά φτωχός. Καμιά σχέση με τον μέντορα Λ.Kύρκο, που παρά τα ισχνά ποσοστά του κόμματος, μετά τις συναντήσεις του με τον Καρίγιο ή τον Μπερλινγκουέρ, συναντούσε και δύο-τρεις σοσιαλιστές ή και συντηρητικούς.

.

Το αυτάρεσκο κλείσιμο της ΔΗΜΑΡ στο όστρακο της ολιγάρκειάς της και στον υπερθετικό αυτοπροσδιορισμό της ως κυβερνώσας Αριστεράς, ίσως υποκρύπτει ιδεολογικά αδιέξοδα και αδυναμία ετεροπροσδιορισμού της σε ευρύτερα περιβάλλοντα συγκλίσεων σε μια Ευρώπη – κινούμενη άμμο πια, και γι’ αυτό Ευρώπη πολιτικών επενδύσεων.

.

Αν η δημοσκοπική της σταθερότητα δημιουργεί στην ΔΗΜΑΡ ασφάλειες αυτοσυντήρησης και λογικές προοδευτικού καταλύτη – εταίρου, σήμερα έτσι κι αύριο αλλιώς, σαν τον δεξιοφιλελεύθερο Γκένσερ, τότε οι εκτιμήσεις μας γι’ αυτήν αλλά και οι όποιες προσδοκίες μας, ίσως αναθεωρηθούν. Ποτέ ο προστατευτισμός και η απουσία ρηξικέλευθων ρεαλιστικών αντιλήψεων δεν επιβίωσαν επί μακρόν στην κοινωνία, αντίθετα μακροημερεύουν στις συντηρητικές νομενκλατούρες και στις εσωκομματικές καντρίγιες.

.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι εντός της ενεργού ευρωπαϊκής Σ/δημοκρατίας και στο πλάι των αντιλήψεων είτε φιλελεύθερων οικολόγων τύπου Κον Μπεντίντ, είτε φωτισμένων φιλελεύθερων φεντεραλιστών όπως ο Γκυ Φέρχονσταντ. Συνεπώς, η ΔΗΜΑΡ εξωτερικού, στατική και αμήχανη, δεν διαφέρει σημαντικά από την ΔΗΜΑΡ του εγχώριου πολιτικού πρωταθλήματος, που  είναι -μόνον για την ώρα θέλω να ελπίζω- μια καλή, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων ομάδα.

.

*Ο Νίκος Γκιώνης είναι Πολιτικός Μηχανικός.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top