ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Δημόσιο και Ανεξαρτησία

Την περασμένη Κυριακή δημοσιεύθηκε ένα διάγραμμα με το συνολικό χρέος των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση χρέους και αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας. Δείχνει χωριστά το δημόσιο χρέος από το χρέος της υπόλοιπης οικονομίας, δηλαδή νοικοκυριών, επιχειρήσεων και τραπεζών.

Η Ελλάδα έχει το μικρότερο συνολικό χρέος, αλλά με μεγάλη διαφορά το μεγαλύτερο αναλογικά δημόσιο χρέος. Το πιο ξεκάθαρο διάγραμμα που δείχνει ανάγλυφα ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό.

Στις άλλες χώρες του Νότου και στην Ιρλανδία το χρέος οφείλεται στην επέκταση του ιδιωτικού τομέα που δανειζόταν για να μεγαλώσει την παραγωγική του βάση και δάνειζε την κοινωνία για να χτίζει σπίτια.

Μόνο στην Ελλάδα το κράτος δανειζόταν για να μοιράζει λεφτά με αντάλλαγμα την εξουσία.

Για λόγους προσωπικούς θυμάμαι τη μέρα που η Αμερική γιόρτασε τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας της, στις 4 Ιουλίου 1976.

Παρόμοιες επετείους γιορτάζουν όλοι οι λαοί, συνήθως με κάποια δόση αυτοϊκανοποίησης αλλά και αναστοχασμού. Στην Ελλάδα η μέρα έρχεται στις 25 Μαρτίου του 2021, σε οκτώ χρόνια.

Δεν ξέρω αν «παίζει» σήμερα το στοίχημα «θα υπάρχει ή όχι ανεξάρτητη Ελλάδα» τότε. Σίγουρα, όμως, θα μπορούσε να παίζει το στοίχημα «επέτειος με τρόικα ή χωρίς». Οχι και πολύ κολακευτικό, αλλά ποιος το αποκλείει; Εχω μια αδιόρατη αίσθηση ότι το «ελληνικό δράμα» βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του. Ισως η πολύ πιθανή αναγκαστική πώληση της Εθνικής Τράπεζας να είναι για κάποιους ένα ορόσημο.

Για μένα το ορόσημο που σήμανε το τέλος της ανεξαρτησίας μας ήταν η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου και οι «σιδερόφρακτες» παρελάσεις χωρίς λαό.

Είχε ξεκινήσει όταν οι νέες αρχές των πανεπιστημίων μας έψαχναν κρυφά χώρους για να συνεδριάσουν.

Η κατάλυση της ανεξαρτησίας μας δεν έγινε από άλλους, αλλά από εμάς τους ίδιους.

Αλλωστε την ανεξαρτησία δεν την κερδίσαμε μόνοι μας, αλλά τη χρωστάμε.

Στα οκτώ χρόνια που μένουν ας σκεφτούμε τι θα κάνουμε.

Αλλιώς υπάρχει και η 20ή Οκτωβρίου 1827, επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ως μία εναλλακτική ημερομηνία για τη δική μας γιορτή της Ανεξαρτησίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top