ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Διαδικασίες και θεσμική κρίση για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν

Την Δευτέρα θα γνωρίζουμε τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δηλαδή την δύναμη των πολιτικών κομμάτων σε κάθε κράτος μέλος, που θα καταλάβουν της 751 έδρες. Η νέα διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προβλέπει τρία στάδια για την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αντίθεση με την μέχρι τώρα διαδικασία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο τον πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψήφιζε για την επιλογή αυτή.

Με την νέα διαδικασία των Συνθηκών της Λισαβόνας, υπάρχει και ένα τρίτο στάδιο, που προηγείται των δυο άλλων. Δηλαδή , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει και προτείνει με ψηφοφορία τον Πρόεδρο. ¨Έτσι, τα βήματα που ακολουθούν τις εκλογές είναι τα εξής. Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν ακόμη δυο αξιώματα για τα οποία αποφασίζει το Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης , που μέχρι τώρα κατέχει ο Βαν Ρομπάι και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα , που σήμερα κατέχει η Λαίδη Άστον.

Σε δυο ημέρες από τις εκλογές συγκαλείται άτυπο Συμβούλιο Κορυφής, όπου θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και θα τεθούν στο τραπέζι τα προτεινόμενα πρόσωπα για τις τρεις θέσεις.

Τον Ιούλιο θα συγκροτηθεί το Κοινοβούλιο σε σώμα και θα σχηματιστούν οι πολιτικές ομάδες. Μέχρι σήμερα ήσαν πέντε (Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Φιλελεύθερο κόμμα καθώς και οι οικολόγοι πράσινοι και η Ένωση της αριστεράς). Υπάρχει ενδεχόμενο να σχηματιστεί και μια νέα ομάδα από τους εκπροσώπους της άκρας δεξιάς που αναμένονται ενισχυμένοι. Επειδή όμως δεν συμφωνούν οι τρεις τάσεις (νεοναζιστές, ευρωσκεπτικιστές και αντίπαλοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης) μάλλον είναι απίθανο να σχηματιστεί ομάδα. Το βέβαιο είναι ότι για να επιλεγεί ο προτεινόμενος πρόεδρος θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφίας, που καμία ομάδα δεν φαίνεται να διαθέτει. Οπότε θα αρχίσουν συνομιλίες για σχηματισμό συμμαχιών. Από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί το πρόσωπο που θα προταθεί. Η συμμαχία μεταξύ αριστερών ομάδων και μεταξύ συντηρητικών και φιλελευθέρων ακόμη κι αν υπάρξει δεν δίνει και πάλι την πλειοψηφία. Συνεπώς το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο μεγαλυτέρων ομάδων.

Στο επόμενο στάδιο , το φθινόπωρο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής θα αποφασίσει για τα τρία πρόσωπα και στη συνέχεια θα τα υποβάλει στο Κοινοβούλιο για έγκριση.

Η εμπλοκή στην θεσμική διαδικασία θα εκδηλωθεί αν το Συμβούλιο επιλέξει για Πρόεδρο της Επιτροπής, άλλο πρόσωπο από το αυτό που θα έχει προτείνει το Κοινοβούλιο στο πρώτο στάδιο.

Ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία, ότι ο Κάμερον αρνείται κατηγορηματικά την υποψηφιότητα τόσο του Γιούνκερ όσο και του Σουλτς θεωρώντας τους υπέρμαχους της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και ο ξένος τύπος αναφέρει ότι η Μέρκελ θα λάβει σοβαρά υπόψη τις βρετανικές αντιρρήσεις ενόψει του πολιτικού αδιέξοδου που έχει περιέλθει ο βρετανός πρωθυπουργός με την δέσμευσή του για δημοψήφισμα το 2017 με ερώτημα για έξοδο ή παραμονή στην ‘Ένωση. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δέσμευσε την Αγγλία με ένα δημοψήφισμα που αφορά ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, όχι μόνο το εργατικό κόμμα και το φιλελεύθερο κόμμα είναι ριζικά αντίθετο, αλλά και ο σύνδεσμος βρετανών βιομηχάνων δήλωσε ανοιχτά την αντίθεσή του. Πάρ΄ότι είναι ευρωσκεπτικιστές. Επιπλέον και παρά την άνοδο των αντιευρωπαίων του Φάρατζ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν για πρώτη φορά να προηγούνται, όσοι δεν επιθυμούν της έξοδο από την Ευρώπη.

Ήδη οι δυο υποψήφιοι και ο Ντελόρ προειδοποίησαν για θεσμική κρίση, σε περίπτωση που δεν υποδειχθεί αυτός που θα προτείνει το Κοινοβούλιο στην πρώτη φάση. Πολλοί μιλάν για παράταση της Επιτροπής Μπαρόζο πέρα από τον χρόνο σε αυτήν την περίπτωση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top