ΑΡΘΡΑ

Δίαιτα Πάγκαλου

Κυκλοφόρησε νέα δίαιτα, η οποία υποθέτω θα μας χρειαστεί τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι και όλοι μαζί φάγαμε και ήπιαμε λίγο παραπάνω. Η δίαιτα με την υπογραφή του Θόδωρου Πάγκαλου είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και είναι πραγματικά εκπληκτική. Τι να μας πει ο Άτκινς, δηλαδή; Τρώμε όλοι μαζί, αλλά παχαίνει μόνο ένας! Όπως αναφέρεται, «Το βιβλίο ορίζει την έννοια της συνευθύνης και της συνενοχής των πολιτών στο πάρτι που έγινε. Περιγράφει το πόσα, πότε, πώς και ποιοι “τα φάγανε” και πώς κατανέμεται η ευθύνη από πάνω προς τα κάτω, στους πολιτικούς και τους πολίτες».

.

 

Κυκλοφόρησε νέα δίαιτα, η οποία υποθέτω θα μας χρειαστεί τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι και όλοι μαζί φάγαμε και ήπιαμε λίγο παραπάνω. Η δίαιτα με την υπογραφή του Θόδωρου Πάγκαλου είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και είναι πραγματικά εκπληκτική. Τι να μας πει ο Άτκινς, δηλαδή; Τρώμε όλοι μαζί, αλλά παχαίνει μόνο ένας!

.

Όπως αναφέρεται, «Το βιβλίο ορίζει την έννοια της συνευθύνης και της συνενοχής των πολιτών στο πάρτι που έγινε. Περιγράφει το πόσα, πότε, πώς και ποιοι “τα φάγανε” και πώς κατανέμεται η ευθύνη από πάνω προς τα κάτω, στους πολιτικούς και τους πολίτες». Είναι δηλαδή σαν το ανέκδοτο με τον Τοτό που έκανε πριτς στην τάξη. «Ποιος το έκανε;» ρωτά η δασκάλα. «Ο πισινός μου», απαντά ο πονηρούλης Τοτός. Αυτό μας λέει και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ότι έχουν μεν ευθύνη οι πολιτικοί, αλλά τα ήθελε κι ο κώλος μας!

.

Για να ενισχύσω τη σοφιστεία της συνευθύνης, να πληροφορήσουμε τον αγαπητό πρώην αντιπρόεδρο -του οποίου ουδέν έργο θυμόμαστε, αλλά μόνο κορώνες- ότι για το μεγάλο φαγοπότι δεν έχουν καμία, μα απολύτως καμία ευθύνη οι έλληνες πολιτικοί. Την ευθύνη έχει ο… Μεχμέτ Β΄ Φατίχ, στη βασιλεία του οποίου ξεκίνησε η επέκταση των Οθωμανών. Ναι, η Τουρκοκρατία ευθύνεται και για το «μαζί τα φάγαμε», διότι επέβαλε ένα σύστημα αυτοδιοίκησης το οποίο βασίστηκε στο ρουσφέτι. Και επειδή ο Πάγκαλος δεν καταλαβαίνει από σουλτάνους, πασάδες και βεζίρηδες -όπως έχει δείξει η προϊστορία του με τον Χέλμουτ Κολ- παρακαλώ να αποταθεί στον Ερντογάν και να ζητήσει απόδοση ευθυνών. Μπορούμε να πάμε και στη Χάγη!  Η ιστορία όμως γράφει επίσης ότι έβαλαν το χεράκι τους και κάποιοι έλληνες πολιτικοί…  Όπως παρατηρούσε ένας σκανδιναβός περιηγητής το 1779, «Είναι εκπληκτική η τέχνη των ελλήνων να ιδρύουν κόμματα για να βγάζουν λεφτά».

.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Δεν έχουν ευθύνες οι πολίτες, τι είναι πρόβατα; Έχουν, αλλά ουδείς θα ζητούσε ρουσφέτι, ουδείς θα είχε τη διάθεση να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με κάθε Πάγκαλο -τι να προλάβεις να φας, άλλωστε- αν υπήρχε στοιχειώδης αξιοκρατία. Ο βαθμός ευθύνης είναι ανάλογος του πλήθους και της ποιότητας των επιλογών. Αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τουτουμάκια και φακές, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα φας μπριζόλα. Σκεφθείτε: το ρουσφέτι ξεκινά από το νηπιαγωγείο. Ψάχνεις να βρεις βίσμα στο Δήμο για να γράψεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό. Αλλά κατά τη λογική Πάγκαλου, ποιος σου είπε να κάνεις παιδί!

.

Και, τελοσπάντων, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να αναζητούν «συνενόχους», κατά το δόγμα της συλλογικής ευθύνης, άνθρωποι που διαχειρίστηκαν για δεκαετίες την εξουσία και διαμόρφωσαν ή ανέχθηκαν ένα σύστημα απόλυτης κομματικοκρατίας, μαζί με «ρέκλες στις καρέκλες» διανοούμενους, μιντιάρχες, δημοσιογράφους και συνδικαλιστές. Αυτό το σύστημα ανακυκλώνει το πολιτικό προσωπικό, επιτρέποντας αλλαγές μόνο στην πρόσοψη -για να χρησιμοποιήσω ένα στίχο της Κικής Δημουλά. Πολιτικοί οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να έχουν γίνει «γραμματόσημο» από το φτύσιμο, έχουν κολλήσει ως γραμματόσημο στον εκλογικό φάκελο και μετά, με απύθμενο θράσος, μιλούν για δικαίωσή τους από το λαό. Πολιτικοί νάνοι, που η κάλπη τους μεταμορφώνει σε γίγαντες.

.

Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάπου έχει δίκιο ο Πάγκαλος. Σε συνέντευξή του με αφορμή το περιβόητο βιβλίο, τονίζει  ότι… «Είναι ψέμα να μιλάμε για αναδιαπραγμάτευση. Να μιλάμε ότι θα πάμε στην ΕΕ και θα τους ζητήσουμε τη δόση του Σεπτεμβρίου, χωρίς να κάνουμε τίποτα.»

.

Ακριβώς, «χωρίς να κάνουμε τίποτα».  Ρώτησαν, λοιπόν, την υπάλληλο που βράβευσε ο Σαμαράς επειδή μας γλίτωσε κοινοτικά πρόστιμα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αν είχε κάποια βοήθεια. Και απάντησε: «Ο κ. Πάγκαλος δεν βοήθησε καθόλου το συγκεκριμένο έργο. Μάλιστα, μου έκανε εντύπωση που κάνει τέτοιες δηλώσεις. Ήταν πάντοτε απών όταν τον χρειαστήκαμε. Του είχε δοθεί από τον τότε πρωθυπουργό, τον κ .Παπανδρέου, η πολιτική επιστασία του συγκεκριμένου έργου ,αλλά δεν έγινε από την πλευρά της Αντιπροεδρίας τίποτα για να βοηθήσει την καθημερινή δουλειά της ενσωμάτωσης.»

.

Όποιος ενδιαφέρεται, το κατέβασμα του ηλεκτρονικού βιβλίου στοιχίζει 3,99 ευρώ. «Καλοφάγωτο» και καλή χώνεψη.

.

ΥΓ: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου

.

θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης. Το πρόβλημα είναι ότι στα δικά μου τα χρόνια ο Καζαντζάκης ήταν απαγορευμένος στα σχολεία. Αλλά ακόμη στη σημερινή εποχή, υπουργοί με μια απόφαση αποσύρουν βιβλία από τα σχολεία, επειδή έσκουξαν κάποιοι τραγογένηδες.

.

Ο Μιχάλης Πολυδώρου είναι δημοσιογράφος

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top