ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Διακομματικός κατευνασμός

Στο προχθεσινό γερμανόφωνο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, οι δύο βασικοί αντίπαλοι, Γιουνκέρ και Σουλτς, συμφώνησαν σε ορισμένα πράγματα, καθώς η αντιπαράθεση δεν είναι αυτοσκοπός.

Στο προχθεσινό γερμανόφωνο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, οι δύο βασικοί αντίπαλοι, Γιουνκέρ και Σουλτς, συμφώνησαν σε ορισμένα πράγματα, καθώς η αντιπαράθεση δεν είναι αυτοσκοπός. Είπαν, λοιπόν, ευθαρσώς ότι βδελύσσονται τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς. Ο μεν πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί στο πόστο με τις ψήφους ρατσιστών ή φασιστών θα παραιτηθεί. Ο δε απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι «είναι χρέος των δημοκρατών στη Γερμανία να διασφαλίσουν με τη συμμετοχή τους ότι οι προπαγανδιστές της ιδεολογίας του Αδόλφου Χίτλερ δεν θα μολύνουν το όνομα της Γερμανίας στο Eυρωκοινοβούλιο». Τόσο απλά.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, η κουλτούρα του κατευνασμού της Χ.Α. έχει διαχυθεί σε όλα τα κόμματα, από τη Ν.Δ. και την ΕΛΙΑ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ. Για «απεγκλωβισμό των ψηφοφόρων δεξιά της Ν.Δ.» έκανε πρόσφατα λόγο ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος της Νέας Ελλάδας που μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι «η Χ.Α. κάνει ακτιβισμό», στα πρότυπα της Χεζμπολάχ, επανέλαβε το βράδυ του πρώτου γύρου των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών ότι δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. ναζιστές. «Ευπρόσδεκτη είναι η κάθε ψήφος που αποσπάμε από τον ναζισμό και τον φασισμό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε πως καταλαβαίνει την «οργή και την αγανάκτηση» που εκφράζουν εκείνοι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν είναι νεοναζί το 16% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Ηλία Κασιδιάρη».

Φωτεινή εξαίρεση σε αυτήν τη διακομματική σύμπνοια, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θέλει να μοιράζεται ούτε τον πυρετό του με τους ψηφοφόρους της Χ.Α. Και ο προεκλογικός Σάντσο Πάντσα του, Γρηγόρης Ψαριανός, λίγο νωρίτερα είχε πει ότι «ναι, είναι ναζιστές».

Κάποια στιγμή πρέπει να το αποδεχθούμε. Τουλάχιστον το 16% (ίσως και παραπάνω) των συμπολιτών μας είναι ακροδεξιοί, ρατσιστές, εθνικιστές, ομοφοβικοί ή μισαλλόδοξοι. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 38% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Ναι, λογικό, ειδικά για το Ολοκαύτωμα οι ίδιοι ευθύνονται. Ο υποψήφιος που τερμάτισε τρίτος στις δημοτικές εκλογές για την Αθήνα έκανε εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το τζαμί, επειδή δεν αντέχει να βλέπει «άλλα τσαντίρια κάτω από την Ακρόπολη». Επιφανείς ιερείς απειλούν να αφορίσουν όσους βουλευτές ψηφίσουν την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου. «Οι ναζιστές δεν είναι πράσινοι με κέρατα, για να τους αναγνωρίζουμε διά γυμνού οφθαλμού. Απλώς έχουν καράφλες απ’ έξω ή από μέσα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top