ΑΡΘΡΑ

Διάλογος αντί περιχαράκωσης

Είχε μεν θετικά στοιχεία ο πρόσφατος διάλογος στη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ για την κεντροαριστερά και την οικονομική κρίση, είχε όμως και τα στοιχεία της περιχαράκωσης, ακόμη και της σύγκρουσης, που βάζουν εμπόδια στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ασφαλώς, δεν βοηθούν οι προεκλογικές, ενοχοποιημένες από το παρελθόν, λεκτικές παραινέσεις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜΑΡ, «να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει καθαρά πριν από τις εκλογές, αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση».

Είχε μεν θετικά στοιχεία ο πρόσφατος διάλογος στη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ για την κεντροαριστερά και την οικονομική κρίση, είχε όμως και τα στοιχεία της περιχαράκωσης, ακόμη και της σύγκρουσης, που βάζουν εμπόδια στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ασφαλώς, δεν βοηθούν οι προεκλογικές, ενοχοποιημένες από το παρελθόν, λεκτικές παραινέσεις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜΑΡ, «να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει καθαρά πριν από τις εκλογές, αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση». Παραινέσεις που αναπαράγονται σε διάφορα επίπεδα, χωρίς πραγματική πολιτική συζήτηση.

Δεν βοηθούν επίσης οι απαξιωτικές αποστασιοποιήσεις της ΔΗΜΑΡ, του τύπου: «με αυτήν την πολιτική με την οποία πορεύεται το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και δηλώνει ότι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας».

Αυτά είναι υπεκφυγές και αποτελούν άλλοθι για να συνεχίσουν ανενόχλητα τα επιτελεία να ασχολούνται μόνο με τα ποσοστά των εκλογών, τις έδρες και τη διανομή τους, ενώ ο τόπος χρειάζεται πολιτικά προγράμματα διεξόδου και συναινέσεις.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που στις νέες συνθήκες μετά το PSI, πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Η ανάπτυξη για την πραγματική σύγκλιση με κοινωνική συνοχή και με εργαλεία τις ευρωπαϊκές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται και στο νέο πρόγραμμα στήριξης. Ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Πού διαφοροποιούνται οι δύο χώροι στο πλαίσιο αυτό; Το περιεχόμενο της πολιτικής αναζητείται και δεν το έχουν ούτε μαζί, ούτε χωριστά.

Είναι επομένως ανάγκη να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος μακράς πνοής. Έτσι κι αλλιώς, η προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που προτείνουν κάποιοι (Μ. Κυριακίδης), δεν βγαίνει και μαθηματικά από τις επόμενες εκλογές, αφού δεν γίνεται κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, δηλαδή της ΝΔ.

Το ζητούμενο είναι πώς θα οργανωθεί, για να είναι ουσιαστικός, αυτός ο διάλογος. Είχαμε ελπίσει ότι οι εκ του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι υποστηρικτές της ΔΗΜΑΡ, θα αποτελέσουν τη γέφυρα. Δεν προκύπτει όμως κάτι τέτοιο από τοποθετήσεις όπως: «Ζητάνε αριστερό άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής», ή, «να μην εμπλακεί δύο μήνες πριν από τις εκλογές η ΔΗΜΑΡ σε μια αδιέξοδη, από πρακτικής απόψεως, συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα με τμήμα τού (ούτε καν το όλο) ΠΑΣΟΚ» (Ν. Μπίστης).

Με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν νομίζω χρήσιμο να ενεργοποιηθούν στον αναγκαίο διάλογο και στην παραγωγή πολιτικής, οι διάφορες κινήσεις και πολιτικές ομάδες του χώρου, αρκεί να διαμορφωθεί θετικό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συναίνεσης από τους πρωταγωνιστές.

.

Ο Νίκος Διακουλάκης είναι πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top