ΑΡΘΡΑ

Διάλογος στην κεντροαριστερά με ενιαία πολιτική στόχευση

Η πολιτική εκδήλωση που οργάνωσαν οι 6 κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β», με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και μη ενταγμένων σε υπάρχοντα σχήματα προσώπων, με θέμα «Διάλογος για την ανάπτυξη και τη σοσιαλδημοκρατία», επιβεβαίωσε την επείγουσα ανάγκη για ανασύνταξη των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και των δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας, που κινούνται στο ιδεολογικοπολιτικό…

Η πολιτική εκδήλωση που οργάνωσαν οι 6 κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β», με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και μη ενταγμένων σε υπάρχοντα σχήματα προσώπων, με θέμα «Διάλογος για την ανάπτυξη και τη σοσιαλδημοκρατία», επιβεβαίωσε την επείγουσα ανάγκη για ανασύνταξη των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και των δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας, που κινούνται στο ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού.

.

Η μεγάλη συμμετοχή και το εύρος των ομιλιών και του διαλόγου που ακολούθησε, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια, με τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού δικτύου διαλόγου, στη βάση μιας ενιαίας στόχευσης για τη συσπείρωση του χώρου.

.

Πρακτικά, ο διάλογος πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς περιχαρακώσεις και προκαταλήψεις, μέσα από τη δημιουργία ενός πανελλαδικού Φόρουμ Διαλόγου, όπως πρότειναν μερικοί από τους συμμετέχοντες, χωρίς πολλά οργανωτικά, πολιτικά και άλλα προαπαιτούμενα, αλλά με στόχο την παραγωγή πολιτικών θέσεων και απαντήσεων της σύγχρονης κεντροαριστεράς στα σημερινά προβλήματα. Αυτό άλλωστε αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα διαμόρφωσης της πολιτικής βάσης πάνω στην οποία μπορεί να εδραστεί αποτελεσματικά η προγραμματική ενοποίηση του χώρου.

.

Το Φόρουμ Διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί στην οργάνωση συζητήσεων, αλλά να αποτελέσει τη μήτρα για να γεννηθεί η καινούργια πολιτική έκφραση της κεντροαριστεράς. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας που θα συντονίσει τη λειτουργία του Φόρουμ Διαλόγου, πρέπει να έχει ευρεία συμμετοχή και να εκφράζει την ανάγκη φυγής προς τα εμπρός με όρους αξιοπιστίας, αυτογνωσίας, ανανέωσης, υπευθυνότητας και βούλησης για ουσιαστικές αλλαγές.

.

Η χώρα και η κοινωνία χρειάζεται τις σύνθετες σοσιαλδημοκρατικές λύσεις που δημιούργησαν το ευρωπαϊκό μοντέλο με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, που παράγει εισόδημα και θέσεις απασχόλησης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από τον αγώνα για την υποστήριξη, ανανέωση και εφαρμογή αυτού του μοντέλου και στη χώρα μας.

.

Η άμεση ανάγκη για προοδευτική διέξοδο στην πολύ δύσκολη κατάσταση που περνάμε, δεν μας επιτρέπει να χρονοτριβούμε με ομφαλοσκοπήσεις, προσωπικές στρατηγικές και ξεπερασμένες πρακτικές και νοοτροπίες.

.

.


.

.

.

*Ο Νίκος Διακουλάκης μετέχει στην κίνηση πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β», στο Συντονιστικό των 6 κινήσεων και στη Συντακτική Επιτροπή της ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ.

.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top