ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Διασπασμένη Ευρώπη

Aπό την αρχή του χρόνου αναλάβαμε την προεδρία της Ενωσης και για ένα εξάμηνο θα έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας της. Στο τέλος της περιόδου αυτής η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι η ίδια. Αν θα είναι χειρότερη ή καλύτερη θα εξαρτηθεί από πολλά.

Σε όλες τις χώρες, πολιτικές δυνάμεις με εσωτερικό προσανατολισμό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες εκλογές. Από την Αγγλία όπου οι ευρωσκεπτικιστές απειλούν να στείλουν τους συντηρητικούς στην τρίτη θέση μέχρι την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου η ευρωπαϊκή ιδέα υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη της κοινής γνώμης να υποταχθεί στον λαϊκισμό. Πόσο ίδια είναι τα επιχειρήματα? Ολοι οι άλλοι επιβουλεύονται την εθνική ιδιαιτερότητα. Η Αγγλία πρέπει να ανήκει στους Αγγλους, η Γερμανία στους Γερμανούς, η Γαλλία στους Γάλλους, η Ισπανία στους Ισπανούς, η Ελλάδα στους Ελληνες!

Η Ευρώπη; Ανήκει στους Ευρωπαίους; Η Ευρώπη των περιφερειών, που θα αποτελούσε την απάντηση στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινής πολιτικής, υποχωρεί μπροστά στις εθνικές ιδιομορφίες. Ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες προς όφελός του.

Αυτό δεν κάναμε και εμείς με τις διάφορες επιδοτήσεις; Δεν καταστράφηκε η ευρωπαϊκή ιδέα με το άρμεγμα της αγελάδας από το ανάδελφο έθνος; Δυστυχώς, οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες δεν φαίνεται να βρίσκουν την απαραίτητη συναίνεση για να προτείνουν πολιτικές για την Ενωση. Βαδίζουν αργά και με αντιφάσεις. Κινδυνεύουν να δουν δυνάμεις πολιτικής με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό, κάτι σαν το «αντιμνημονιακό μπλοκ» της εσωτερικής πολιτικής – ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή, να κυριαρχούν: τόσο διαφορετικοί, τόσο ίδιοι. Μόνο η δική τους μοναδικότητα είναι το σωστό. Οπως άλλωστε παντού.

Οι ανεξάρτητοι Γερμανοί, οι ανεξάρτητοι Βρετανοί, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, ο Γκρίλο και άλλοι στρέφονται με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια επιχειρήματα στην υποχώρηση της ιδέας. Με νέες δυνάμεις να ξεπηδούν, με τις παλιές να ενισχύουν τη θέση τους, η διασπασμένη Ευρώπη όλων των παραπάνω θα καταστραφεί παρασύροντας και τα μέρη της στην καταστροφή. Ελπίζω να μην τύχει στην προεδρία μας?

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top