ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Διερωτώμαι

Είναι τόσο δύσκολο να μαζευτούμε κάμποσοι άνθρωποι και να συγκροτήσουμε μια πολιτική κίνηση που μεταξύ άλλων θα υποστηρίζει:

-Την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων ανεξαίρετα των λειτουργιών του δημόσιου τομέα. Την επιλογή των διευθυντών του μέσω διαγωνισμού που θα επιβλέπεται από κοινή επιτροπή βουλευτών, ακαδημαϊκών, δικαστών και κληρωτών πολιτών.

-Την συγκρότηση σε κάθε δημόσιο τομέα δύο επιτελείων, το πρώτο με αποστολή την καλύτερη δυνατή άμεση διαχείρηση. Και το δεύτερο τη ριζική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμισή του με στόχο να παρέχει άριστες υπηρεσίες στους πολίτες.

-Την αξιοποίηση για κάθε δημόσιο τομέα δίχως αποκλεισμούς
της γνώμης όλων όσων έχουν θητεύσει σε αυτόν, πολιτικών, ειδικών, υπαλλήλων, πολιτών με στόχο κάθε δημόσιος τομέας, «κάθε σχολείο, κάθε δικαστήριο, κάθε νοσοκομείο, κάθε γειτονιά» να είναι πρότυπο.

-Τη υιοθέτηση ενός πολιτισμού συνεργασίας, αλληλοβοήθειας κι αλληλοκατανόησης μεταξύ μας για ένα κοινό σκοπό: «Να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας έστω και με λιγότερα καλύτερη από αυτήν που ήταν.

Δίχως δανεικά, δίχως καταναλωτική μανία κι επίδειξη, δίχως παντού διαφθορά και ο κλέψας του κλέψαντος. Δίχως ανάθεση σε άχρηστους ή επιτήδειους να διαχειρίζονται τα δικά μας κοινά. Δίχως μισαλλοδοξία, κομπασμό, αλαζονεία, κάθετες διαφωνίες κι οριζόντιες απραξίες.

Σας φαίνονται λίγο ηθικολογικά όλα αυτά και πράγματι είναι. Από επιλογή. Η νέα πολιτική, η αναγέννηση της χώρας για να επιχειρηθεί στην πράξη κι όχι στα λόγια, απαιτεί μια νέα αντίληψη, μια νέα ηθική.

Την αντίληψη και την ηθική της μη παντογνωσίας, τελειότητας, υπεροχής. Τη θέληση για συνεργασία και δημιουργία κι όχι για τσακωμό και απραξία. Την ευθύνη κι όχι τη μεταθεσή της.

Θα μπορούσαν να γραφτούν από πολλούς και πολλά άλλα για πολλά.

Θα μείνω προς το παρόν σε αυτά. Ελπίζω στη συνέχεια.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top