ΑΡΘΡΑ

Διπλή ηθική;

Όλοι καταγγέλλουν βροντόφωνα τη διαπλοκή των μεγάλων συμφερόντων (Siemens, Media κ.λπ.), αλλά μιλάνε πολύ σιγανά για τη διαπλοκή της παρέας (σωματείου, ποδοσφαιρικής ομάδας κ.λπ.). Όλοι θέλουν να συλληφθούν οι καταχραστές της δημόσιας περιουσίας (λαμόγια, επίορκοι κ.ά.), αλλά δικαιολογούν και υπερασπίζονται την παράνομη δράση «οικογενειών» και ενδιάμεσων ομάδων πίεσης (ρουσφέτια φίλων, επιρροές αναξιοκρατικού χαρακτήρα κ.ά.). Ηανοχή ή και διακριτική κατά περίπτωση ηθική αξιολόγηση των πολιτών στη διαφθορά, λειτουργεί ως πλυντήριο συνειδήσεων.

Βόηθα να κρατήσουμε το μάτι καθαρό

.

Για τον εχθρό και για το φίλο

.

Φοίβος Σταυρίδης, Απομυθοποίηση

.

Όλοι καταγγέλλουν βροντόφωνα τη διαπλοκή των μεγάλων συμφερόντων (Siemens, Media κ.λπ.), αλλά μιλάνε πολύ σιγανά για τη διαπλοκή της παρέας (σωματείου, ποδοσφαιρικής ομάδας κ.λπ.). Όλοι θέλουν να συλληφθούν οι καταχραστές της δημόσιας περιουσίας (λαμόγια, επίορκοι κ.ά.), αλλά δικαιολογούν και υπερασπίζονται την παράνομη δράση «οικογενειών» και ενδιάμεσων ομάδων πίεσης (ρουσφέτια φίλων, επιρροές αναξιοκρατικού χαρακτήρα κ.ά.). Η ανοχή ή και διακριτική κατά περίπτωση ηθική αξιολόγηση των πολιτών στη διαφθορά, λειτουργεί ως πλυντήριο συνειδήσεων.

.

Τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα δίχτυα των πελατειακών σχέσεων, εξαπλώνονται σε όλο το σώμα της διοίκησης και της κοινωνίας. Τα αόρατα νήματα της τοπικής, πανεπιστημιακής, εκκλησιαστικής εξουσίας, δημιουργούν έναν παράλληλο με το πολιτικό σύστημα, άτυπο μηχανισμό εξυπηρετήσεων των «δικών μας».

.

Και το χειρότερο. Ενώ οι μεγάλοι παίκτες – όταν συλλαμβάνονται – επικαλούνται τον καπιταλισμό ή το εθνικό συμφέρον, οι μικροί παίκτες στην ανάλογη περίπτωση επικαλούνται τα θεσμικά κενά ή και την αντίσταση κατά του Κακού Κράτους.

.

Αυτή είναι η κουλτούρα της διαφθοράς.

.

Μια στρέβλωση αξιών: δημόσιοι λειτουργοί και πολίτες αποκτούν μια ιδιόρρυθμη «συνείδηση δικαίου» όταν διαφθείρουν ή διαφθείρονται.

.

Υ. Γ. Κρίσιμο ερώτημα: ένας επαγγελματίας ή παράγοντας – λαμόγιο επί δεκάδες χρόνια, εντασσόμενος σε αντιμνημονιακό μπλοκ, αυτομάτως «λευκαίνεται»;

.

 

.

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Γιάννης Πανούσης Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top