ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία- Νέα Προειδοποίηση Ομπάμα για κυρώσεις

Με διπλωματική και οικονομική απομόνωση προειδοποίησε και πάλι τη Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων, πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο.

Με διπλωματική και οικονομική απομόνωση προειδοποίησε και πάλι τη Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων, πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο.

« Η Ρωσία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», είπε ο αμερικανός Πρόεδρος , σημειώνοντας ότιπαραβίασε το Διεθνές Δίκαιο με τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και διαμήνυσε στο Κρεμλίνο ότι εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα. «Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα να εξετάσουν εάν και κατά πόσο μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με τη βία» δήλωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μία υμφωνία και μία διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, είπε ο Ομπάμα.

.

.

.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γιʼ αυτό», είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε η ίδια.

.

.

.

Από την πλευρά του ο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, δήλωσε ότι η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία είναι απαραίτητη «μέχρι να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του. «Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, υπήρξε το βράδυ της Δευτέρας μυστικό δείπνο στη Γενεύη μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ρωσίας κ. Λαβρόφ και Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σημειώνεται πως η Γερμανία κρατά ποιό ήπια στάση έναντι της Ρωσίας και αναζητεί διεξόδους διαλόγου. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top