ΑΡΘΡΑ

Υπεραπόδοση της οικονομίας και πρωτογενές πλεόνασμα

Διεξάγεται εδώ και καιρό ένας άστοχος διάλογος που αφορά την υπεραπόδοση της οικονομίας εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη , της τάξης του 4,1% επί του ΑΕΠ, πράγμα που μεταφράζεται σε λιγότερο συσταλτική δηλαδή περισσότερο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Κατ αρχάς θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν πρόκειται περί υπεραποδόσης της οικονομίας καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει παραγωγικά στοιχεία, δεν είναι αποτέλεσμα αναπτυξιακής διαδικασίας και παραγόμενου πλούτου. Αντίθετα είναι αποτέλεσμα σκληρής δημοσιονομικής συμπίεσης με ανεπανάληπτες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Η παραγωγή από την άλλη αυτού του τύπου πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτει, πέραν της δημοσιονομικής συμβολής , και από καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους  και υστέρηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων με τη λογική του push back για το μέλλον, Πολιτικές βεβαίως που ευρέως υιοθετούνταν και από προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Ενώ έχουμε και είναι πιθανό να έχουμε και στο μέλλον υπεραποθεματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος , εξαντλώντας τη ρευστότητα και υπονομεύοντας τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας ,  από την άλλη οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα υπολείπονται του πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς είναι δύσκολο να εγγίσουν το 3,5% μέχρι το  2022. Ως εκ τούτου παρατηρείται ένα χάσμα διαφοράς το οποίο αφού αδυνατεί η οικονομία να το παράξει μέσω αύξησης του εθνικού προϊόντος τότε το πιθανότερο είναι να καλυφθεί με τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Εκτός αν αποφασισθεί το σωρευμένο πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αυτό το τελευταίο βέβαια είναι σαν να « πυροβολεί » κάποιος τα ίδια του τα πόδια καθώς όπως προαναφέραμε δεν είναι προϊόν αύξησης του ΑΕΠ αλλά κατά βάση προιόν συνεχούς , πολυετούς  δημοσιονομικής συμπίεσης.

Όλες οι υποθέσεις βεβαίως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι αν δε λειτουργήσει ο παρονομαστής της ανάπτυξης, αν δηλαδή δεν  αυξηθεί το παραγόμενο προϊόν, ο πλούτος της χώρας , οποιαδήποτε απόπειρα διαμοίρασης με όρους έστω ισότητας και δικαιοσύνης, του υπάρχοντος εθνικού προϊόντος (δεδομένης της πτώσης του  ΑΕΠ κατά 25%) θα είναι απόπειρα διαμοίρασης σε επίπεδο φτώχειας , στο πλαίσιο μιας Πολιτικής διαταξικής αναδιανομής, μιας Πολιτικής εξισωτισμού και ισοπέδωσης προς τα κάτω.

Η αδυναμία των περισσότερων μεταπολιτευτικών Κυβερνήσεων να διευρύνουν τη φορολογική βάση και να ισοκατανείμουν τα βάρη στους πολίτες οδήγησε σε εγγενείς εισοδηματικές ανισότητες , στοχοποίησε ευθέως και αφάνισε τη μεσαία τάξη και διεύρυνε το χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κοινωνικών τάξεων. Ως εκ τούτου η μια παράμετρος είναι η παραγωγή πλούτου, η άλλη παράμετρος η δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου προς όφελος των πολλών και όχι των ολίγων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top