ΑΡΘΡΑ

Δύο εκδοχές για την Κεντροαριστερά

Καλώς ή κακώς, υπάρχουν βασικά δύο εκδοχές για την Kεντροαριστερά. Η μία προτάσσει, για το καλό της χώρας, τη στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ, σε κυβερνητικό επίπεδο (ΠΑΣΟΚ + 58). Η άλλη, επίσης για το καλό της χώρας, προτάσσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση (ΔΗΜΑΡ και μια ευρύτερη συμμαχία του προοδευτικού χώρου) με μέτωπο τόσο στις συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές όσο και στον αριστερό λαϊκισμό (ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχει όμως η ενδιαφέρουσα προϊστορία της «τρικομματικής κυβέρνησης» που είχε ως στόχο τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου.

Γιατί δεν ευδοκίμησε; Η ΝΔ λειτούργησε με μονοκομματική συντηρητική αντίληψη, όχι μόνο σε «μνημονιακές» δεσμεύσεις, αλλά και σε μη «μνημονιακές». Δεν τήρησε τις προγραμματικές δεσμεύσεις των τριών εταίρων και προτίμησε για «ασήμαντη αφορμή» (εάν εκτιμηθεί ως τέτοια η ΕΡΤ) να διαλύσει την κυβερνητική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ! Ομως, αυτό δεν συνιστά κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών, καθώς ένα συγκεκριμένο θέμα -μη μνημονιακό- αξιολογείται από τη ΝΔ ως πιο σημαντικό και από τη διαφύλαξη μιας ευρύτερης πολιτικής σταθερότητας.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση. Αντί να συμβάλει σʼ έναν «πόλο» της Κεντρο­αριστεράς μέσα στην κυβέρνηση, την κρίσιμη στιγμή που έπρεπε να «κοπεί ο βήχας» της μονοκομματικής πρακτικής της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να συμπλεύσει με τον κ. Σαμαρά…

Αρα, μια στρατηγική κυβερνητικής σύμπλευσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με τη ΝΔ, με στόχο τη διαφύλαξη της ευρύτερης δυνατής πολιτικής σταθερότητας, επιχειρήθηκε, αλλά «ναρκοθετήθηκε» πολιτικά, τόσο από τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Την επανάληψη αυτού του εγχειρήματος στην ουσία τώρα ζητούν οι «58». Δηλαδή, συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και επανένταξη στη συνέχεια όλης της Κεντροαριστεράς στην κυβερνητική πολιτική (προφανώς και στην κυβέρνηση) για να αλλάξουν οι… κυβερνητικοί συσχετισμοί! Κάτι όμως που επιχειρήθηκε, αλλά υπονομεύτηκε, στην «τρικομματική» από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ…

Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να υπάρξει και να συγκροτηθεί έξω από τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας. Ούτε μπορεί να έχει, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, προνομιακό πεδίο την κυβερνητική πολιτική. Μόνο στο πεδίο μιας υπεύθυνης και προοδευτικής αντιπολίτευσης έχει μέλλον. Η Κεντροαριστερά δεν είναι ένας «χώρος» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολιτικούς και κοινωνικούς προσδιορισμούς. Προφανώς, η «ισχυρή και ενωμένη Κεντροαρι­στε­ρά» όταν δεν προσδιορίζεται… πολιτικά, είναι εύκολη υπόθεση και ικανοποιεί όλους, όμως είναι πλασματική και απλοϊκή σύλληψη, ιδίως σε συνθήκες κρίσης.

Πώς λ.χ. ένα κόμμα (το ΠΑΣΟΚ) που συμμετέχει στην κυβέρνηση θα συμπήξει κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές με ένα άλλο κόμμα (τη ΔΗΜΑΡ) που ασκεί αντιπολίτευση; Ιδίως όταν οι ευρωεκλογές θα έχουν έντονο το στοιχείο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Και την επομένη των ευρωεκλογών τι θα γίνει; Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση; ʼΗ θα… ξαναμπεί η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση; Είναι άραγε σοβαρά και ρεαλιστικά πράγματα αυτά;

Προς το παρόν, θα πορευτούμε με δύο πολιτικές εκδοχές της Κεντροαριστεράς, καθώς δεν υπάρχουν οι όροι μιας ενοποίησής τους. Από διάφορες επιχειρούμενες πολιτικές λαθροχειρίες «τσουβαλιάσματος» είναι καλύτερο, πιο υγιές και πιο καθαρό…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top