ΑΡΘΡΑ

Δύο χρόνια ηλεκτρονική «Μεταρρύθμιση»!

Στις αρχές του Μάρτη του 2012 η Μεταρρύθμιση, μετά από επτά περίπου χρόνια έντυπης κυκλοφορίας, μετατράπηκε σε ηλεκτρονικό περιοδικό. Ήταν Οκτώβρης του 2004, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν τελειώσει θριαμβευτικά για την Ελλάδα και τα πρώτα δείγματα της διακυβέρνησης Καραμανλή έκαναν απειλητικά την εμφάνισή τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Όταν μάλιστα τον ακούσαμε να χρησιμοποιεί τη λέξη «μεταρρυθμίσεις», αποφασίσαμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαμε να του χαρίσουμε τη χρήση ενός όρου που έχει καταχωρηθεί στο πολιτικό λεξικό με προοδευτική σημασία και περιεχόμενο.

Στις αρχές του Μάρτη του 2012 η Μεταρρύθμιση, μετά από περίπου επτά χρόνια έντυπης κυκλοφορίας, μετατράπηκε σε ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ήταν Οκτώβρης του 2004, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν τελειώσει θριαμβευτικά για την Ελλάδα και τα πρώτα δείγματα της διακυβέρνησης Καραμανλή έκαναν απειλητικά την εμφάνισή τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Όταν μάλιστα τον ακούσαμε να χρησιμοποιεί τη λέξη «μεταρρυθμίσεις», αποφασίσαμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαμε να του χαρίσουμε τη χρήση ενός όρου που έχει καταχωρηθεί στο πολιτικό λεξικό με προοδευτική σημασία και περιεχόμενο.
Και… εγένετο η metarithmisi.gr!

Τα χρόνια που πέρασαν από τότε, δεν ήταν και τα καλύτερα, ούτε για τον τόπο, ούτε και για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Καραμανλής επιβεβαίωσε πλήρως τους χειρότερους φόβους μας και, πιστός στις χειρότερες παραδόσεις της πελατειακής δεξιάς, προκάλεσε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα οδηγούσε σύντομα, στον αποκλεισμό από τις αγορές. Δεν παρέλειψε, λίγο πριν συμβεί αυτό, να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ακολούθησε μια περίοδος λαθεμένων χειρισμών – δικών μας και ευρωπαϊκών – που, σε συνδυασμό με την άρνηση του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής πλειοψηφίας να συμφωνήσουν στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, έβαλαν την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά στην πρωτοφανή κρίση που διανύουμε ακόμα.

Τις προάλλες ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων στο site  της Μεταρρύθμισης ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια! Μαζί με την ικανοποίηση για την επιτυχή εξέλιξη μιας προσπάθειας σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον – ιδιαίτερα όταν επιμένεις… μεταρρυθμιστικά και δεν έχεις και την ανάλογη διαφημιστική υποστήριξη – αυξάνεται και η υποχρέωσή μας νʼ ανταποκριθούμε όσο γίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινής επισκεψιμότητας (15-20.000), που προσδοκούμε να την αυξήσουμε. Κάτι τέτοιο όμως, όπως και συνολικά η φιλοδοξία να γινόμαστε καλύτεροι, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας μικρής δημοσιογραφικής ομάδας.
Είναι υπόθεση όλων όσοι μπαίνουν κάθε μέρα, για να διαβάζουν απόψεις και να ενημερώνονται για τα γεγονότα και τις εξελίξεις, σʼ αυτή την ιστοσελίδα.

Έχω σημειώσει, εντελώς πρόχειρα, κάποιες προϋποθέσεις αναγκαίες για να εκπληρώσει η Μεταρρύθμιση ακόμα καλύτερα τους στόχους της:

.

– Να διευρυνθεί ο κατάλογος των αρθρογράφων.
Στις ηλεκτρονικές της σελίδες θα συνεχίσουν να βρίσκουν φιλοξενία όλοι ανεξαίρετα οι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική τους – ή μη – ένταξη, που θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Αυτή ήταν η αντίληψή μας, αυτή θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον.

– Να εμπλουτιστεί η θεματολογία.
Η ζωή μας δεν είναι μόνο η πολιτική, ούτε και πολιτική είναι μόνο η προοδευτική παράταξη και οι 58, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Τσίπρας… Ο πολιτισμός, η κοινωνία, τα μικρά και μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, η ιστορία, είναι κομμάτια της ζωής μας και πρέπει να μεγαλώσουν τα κομμάτια τους στο μεταρρυθμιστικό παζλ!

.

– Να ζωντανέψει ο διάλογος.
Διαβάζουμε, συμφωνούμε, διαφωνούμε, κριτικάρουμε, εξοργιζόμαστε… Γράφουμε την άποψή μας, διαβάζουμε τις απόψεις των άλλων, ζωνανεύουμε το διαδίκτυο. Από τον διάλογο, μόνο να κερδίσουμε έχουμε, η, καλύτερα, χωρίς διάλογο και συνεννόηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε! Η διαφορετική άποψη δεν είναι αντίπαλος, αλλά απλώς μια διαφορετική άποψη, που αξίζει να την διαβάσουμε με προσοχή και να τη σεβόμαστε.

.

-Να απευθυνθούμε στους νέους.
Η Μεταρρύθμιση θα προσπαθήσει να αλλάξει την εμφάνιση, το στiλ και το ύφος της, θα επιδιώξει να γίνει πιο ελκυστική και φιλόξενη για τα νέα παιδιά, τους φοιτητές, τους επιστήμονες, όλους τους νέους που ανησυχούν για το δικό τους, αλλά και το μέλλον της χώρας και θέλουν να μιλήσουν, να κάνουν προτάσεις για όλα αυτά που τους απασχολούν.Η σκυτάλη, αν δεν προλάβεις να τη δώσεις τη στιγμή που πρέπει, θα πέσει κάτω!

.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι σκέψεις αυτές δεν φτάνουν για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε. Ας είναι τουλάχιστον ένα κίνητρο για να μας στείλετε τις δικές σας προτάσεις, μαζί ίσως με το πώς μπορεί να συμβάλλει ο καθένας στη… μεταρρυθμιστική ζωή.

Θα ήταν πολύ μεγάλη παράλειψη αν ξεχνούσα να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους όσοi συνέβαλαν να κερδίσει η Μεταρρύθμιση τη σημερινή της θέση στο διαδίκτυο και την εκτίμηση αρκετών ανθρώπων.
Την εξαιρετική δημοσιογραφική μας ομάδα που κρατάει ψηλά το επίπεδο ενημέρωσης των επισκεπτών του site, τις δεκάδες των αρθρογράφων που προσφέρουν σταθερά και αφιλοκερδώς την πολύτιμη συμβολή τους, τα μέλη της συντακτικής επιτροπής που έδωσαν και δίνουν κύρος σʼ αυτό το περιοδικό.
Και βέβαια όλους εσάς τους  επισκέπτες μιας… δύσκολης ιστοσελίδας, τους συνταξιδιώτες μας σε μια όμορφη περιπέτεια που θα συνεχιστεί.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top