ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δύσκολα, αλλά προχωράμε

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, του γύρισε μπούμερανγκ και τελικά μετετράπη σε φιάσκο γιʼ αυτόν. Απεδείχθη περίτρανα ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και στερείται κάθε σχεδιασμού για τη μεταμνημονιακή εποχή. Έγινε πασίδηλο ότι είναι ένα βαθιά διχασμένο κόμμα, που δεν μπορεί να έχει κοινή γραμμή σε τίποτα, και το κυριότερο, στο σημαντικότερο ζήτημα για την χώρα αυτή την στιγμή, το ευρώ ή δραχμή. Η ομιλία Τσίπρα ήταν θλιβερή, με εξυπνακισμούς και μαγκιές φερμένες από το Τέξας, με καταστροφολογικό καταγγελτικό λόγο, αλλά χωρίς ούτε μία πρόταση …

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, του γύρισε μπούμερανγκ και τελικά μετετράπη σε φιάσκο γιʼ αυτόν. Απεδείχθη περίτρανα ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και στερείται κάθε σχεδιασμού για τη μεταμνημονιακή εποχή. Έγινε πασίδηλο ότι είναι ένα βαθιά διχασμένο κόμμα, που δεν μπορεί να έχει κοινή γραμμή σε τίποτα, και το κυριότερο, στο σημαντικότερο ζήτημα για την χώρα αυτή την στιγμή, το ευρώ ή δραχμή.

Η ομιλία Τσίπρα ήταν θλιβερή, με εξυπνακισμούς και μαγκιές φερμένες από το Τέξας, με καταστροφολογικό καταγγελτικό λόγο, αλλά χωρίς ούτε μία πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Βέβαια, η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε κατά μία βουλευτή. Το ίδιο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αν και αυτό θα του βγει σε καλό, αφού απαλλάσσεται από τέτοια απίθανα όντα.

Όμως πολιτικά, ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αποκαλυπτική της ένδειας της κοινοβουλευτικής παρουσίας του, τα απίστευτα καραγκιοζιλίκια της Ζωής παρέα με την Ραχήλ έξω από την ΕΡΤ, η παταγώδης αποτυχία της εξαγγελθείσας μεγαλειώδους λαϊκής συγκέντρωσης που θα έριχνε την κυβέρνηση, έδειξαν τα όριά του.

Η δυναμική παρουσίας και παρεμβολή του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν σημαντική γιατί απέτρεψε την προσπάθεια να στηθεί ένα δικομματικό σκηνικό και ανέδειξε την αξία της παρουσίας ενός ενδιάμεσου πόλου στην πολιτική ζωή της χώρας και το επείγον της σύγκλισης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Με αυτήν την έννοια, η προσπάθεια που άρχισε με την πρωτοβουλία των 58 και την ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ και των κεντροαριστερών και μεταρρυθμιστικών κινήσεων, πρέπει να ενταθεί. Μόνο με την επιτυχία της μπορεί να υπάρξει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, ρεαλιστική, οικονομικά αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική λύση για τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Είναι φανερό ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν, αλλά μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων και περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης όσων ήδη πληρώνουν, δεν μπορούν να ληφθούν. Είναι κοινωνικά άδικο και δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία, ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι εταίροι μας πρέπει να το κατανοήσουν για να μην προκαλέσουν μία απρόβλεπτων διαστάσεων έκρηξη στη Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει στα χεριά της τα τεράστια επιτεύγματα που με τις θυσίες της κοινωνίας έχουν γίνει από το 2010 και μετά. Με αυτά πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά και να πείσει τους εταίρους μας. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία, νομίζω ότι θα βοηθήσει τα πράγματα.

Τέλος, πρέπει να συνεχισθεί η πάταξη της διαλυτικής και καταστροφικής ανομίας. Πιστεύω ότι τα πανεπιστήμια είναι ο εγκέφαλος αυτού του πολυπλόκαμου τέρατος. Είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατική χώρα να είναι κλειστά ΑΕΙ για τόσους μήνες. Η κυβέρνηση οφείλει με αποφασιστικότητα και σκληρότητα να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανοίξουν άμεσα τα πανεπιστήμια. Για μας, που πήραμε μέρος στο Πολυτεχνείο, είναι ντροπή να οικειοποιούνται και να καπηλεύονται την επέτειο οι καταπιεστές των σημερινών φοιτητών, τα άθλια ανθρωπάκια που χόρευαν προχθές έξω από το ΕΚΠΑ, σε στιλ Πάσχα στους στρατώνες επί χούντας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top