ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Εδώ θα γίνει ο τάφος μας;

Θυμήθηκα τις μέρες αυτές την… απειλητική ιαχή «ΕΔΩ – ΘΑ ΓΙΝΕΙ – Ο ΤΑΦΟΣ ΣΑΣ» που φωνάζαμε πιτσιρικάδες στο γήπεδο, όταν η ομάδα μας έπαιζε καλά και έβαζε γκολ. Για να εισπράξουμε φυσικά αντίστοιχα συνθήματα και πειράγματα από τους αντιπάλους, σε περίπτωση που αλλάζανε τα πράγματα…

Θυμήθηκα τις μέρες αυτές την… απειλητική ιαχή «ΕΔΩ – ΘΑ ΓΙΝΕΙ – Ο ΤΑΦΟΣ ΣΑΣ» που φωνάζαμε πιτσιρικάδες στο γήπεδο, όταν η ομάδα μας έπαιζε καλά και έβαζε γκολ. Για να εισπράξουμε φυσικά αντίστοιχα συνθήματα και πειράγματα από τους αντιπάλους, σε περίπτωση που αλλάζανε τα πράγματα… 

Ηταν οι αξέχαστες εκείνες εποχές όπου τα… υπολείμματα της αρχαίας ελληνικής παιδείας επέτρεπαν ακόμα τη συνύπαρξη στις κερκίδες του ίδιου γηπέδου οπαδών διαφορετικών ποδοσφαιρικών ομάδων!

Ο συνειρμός έγινε φυσικά λόγω της δημοσιότητας που πήρε τελευταία η υπόθεση της ανακάλυψης του μακεδονικού τάφου στην Αμφίπολη, που έδωσε αφορμή για την εκδήλωση… αγνών οπαδικών αισθημάτων από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε τα… πέτρινα χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού και μας ξενάγησε συγκινημένος πάνω από την τάφρο, μπροστά στις σφίγγες, ευχαριστώντας τη «μακεδονική γη που συνεχίζει να μας εκπλήσσει»!

Η αντιπολίτευση έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός «μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός», ενώ δεν έλειψαν και οι ψεκασμένες φωνές που προέβλεψαν ότι ο τάφος έχει «ήδη συληθεί από τους Γερμανούς»! Κάθε σοβαρός και υπεύθυνος πολίτης της χώρας δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρεται για αυτή τη νέα επιτυχία της αρχαιολογικής σκαπάνης και να αισιοδοξεί ότι θα μας οδηγήσει σε σημαντικά ευρήματα που θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο πλευρές της ιστορίας και της ζωής των αρχαίων Μακεδόνων, προσελκύοντας ταυτόχρονα το παγκόσμιο επιστημονικό, τουριστικό κ.λπ. ενδιαφέρον. Πολύ φοβάμαι ωστόσο ότι το ενδιαφέρον των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι ακριβώς το ίδιο… Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να αξιοποιήσει τον τάφο για να περάσει στη λαϊκή διάθεση ένα κλίμα ευφορίας, αλλάζοντας λίγο το ασφυκτικό κλίμα… εφορίας που επικρατεί.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να εμφανίσει τον τάφο περίπου σαν… μνημονιακή υποχρέωση με εμπλεκόμενους και τους Γερμανούς τοκογλύφους, ενώ οι διακομματικοί ελληναράδες λαϊκιστές περιμένουν μια ακόμα πιστοποίηση της αρχαίας πολιτιστικής ανωτερότητάς μας, εξαιτίας της οποίας ολόκληρη η ανθρωπότητα μας χρωστάει ακόμα… Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι και λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν μια νέα απόδειξη ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»! Αν παραμείνουμε -κι αυτή τη φορά- πιστοί στις ελληνοκεντρικές και μικροκομματικές εθνικές μας… παραδόσεις, τότε είναι περισσότερο από σίγουρο ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός ακόμα τάφου της ελπίδας νʼ ανεβούμε λίγο ψηλότερα!

.

* Αναδημοσίευση απο το ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top