ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Εθνική ευκαιρία

Το παιχνίδι είναι «Το Παρόν εναντίον του Μέλλοντος». Διαιτητής το Παρελθόν με βεβαρημένο μητρώο για «στημένα». Το πρώτο ημίχρονο δεν έβγαλε αποτέλεσμα, αλλά το παιγνίδι παίζεται.

Το παιχνίδι είναι «Το Παρόν εναντίον του Μέλλοντος». Διαιτητής το Παρελθόν με βεβαρημένο μητρώο για «στημένα». Το πρώτο ημίχρονο δεν έβγαλε αποτέλεσμα, αλλά το παιγνίδι παίζεται. Το Μέλλον με παίκτες άγνωστους και άπειρους, προσπαθούσε να επιτεθεί, αλλά μέχρι στιγμής το Παρόν αμύνεται καλά με την ανοχή και του διαιτητή. Τα παλιά υλικά του κομματισμού, του κρατισμού και της διαπλοκής του πολιτικού μας παρελθόντος, φαινόταν να κερδίζουν την κούρσα προς το (θλιβερό μας) Μέλλον.

Σαν όλα τα στοιχεία να είχαν συνωμοτήσει. Η ξέπνοη Κεντροαριστερά, βουτηγμένη στην ενοχή αγκαλιά με την αδέξια Δεξιά που κοίταγε στο παρελθόν με φόβο για το μέλλον, απέναντι σε ένα μπρουτάλ αριστερόστροφο συνονθύλευμα ευκαιριακών κυνηγών της (τζάμπα) ευημερίας μέσα, βρέθηκαν στη σέντρα. Ανάλογα με το σκορ, το παιγνίδι οδηγούσε μέχρι και στην απόλυτη καταστροφή, ερήμην των πολιτών-θεατών, που είχαν μαζευτεί στις κερκίδες, στις όχθες του Ποταμιού που δημιουργήθηκε, ξαφνικά, μετά την πλημμύρα. Στη μία ομάδα αρχηγός ο κ. Σαμαράς ένιωθε όπως ο μποξέρ που «έφαγε» γροθιά στο πρόσωπο. Το «εσκίφ», κόλπο για να πλασάρει ακραιφνώς κομματικούς υποψηφίους εκεί που η κοινωνία ολόκληρη είχε ήδη αποφασίσει αλλιώς, γύρισε ανάποδα. Η Δημοκρατία δεν «ζαλίστηκε» και ανταπέδωσε. Η μία κομματική υποψηφιότητα δήλωσε «υποψήφιος κατά λάθος». Οι άλλοι κομματικοί απεσύρθησαν με ανεπανόρθωτα τραύματα. Από αυτούς, η ιστορία γλίτωσε για πάντα.

Στην ίδια ομάδα, το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε «καμουφλάζ». Παλιοί εκλεγμένοι παίκτες παρέμειναν και έπαιξαν, κρυφά, ένα ιστορικό, τελευταίο, ημίχρονο. Ο «κόουτς» με χειρισμούς αντάξιους του ονόματος, χρησιμοποίησε μαστίγιο, καρότο, ευστροφία και πολύ φιλότιμο. Οχι το δικό του, αλλά των άλλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε λίγος για τις «παλιές καραβάνες». Ισως γιατί έκανε πολλές μεταγραφές από τους ίδιους. Ολα «βγήκαν», περίπου «σαν άλλοτε». Και έτσι φτάσαμε στο τέλος, ισόπαλοι, το Παρόν με το Μέλλον. Στην παράταση, θα τα παίξει όλα, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτει άλλα όπλα.

Για τους θεατές-οπαδούς υπάρχει μία μόνο οδός προς το Μέλλον. Ηδη άρχισαν να εγκαταλείπουν το γήπεδο και να μπαίνουν στις βάρκες. Από κουπί ξέρουν, από παλιά. Σημασία τώρα έχει μόνο να ξέρουν πού πάνε. Αυτό, τόσα χρόνια το μάθανε, ο κυβερνήτης φαίνεται καλός, το ποτάμι είναι ήρεμο και μένει μόνο η απόφαση. Από τα «σφυρίγματα» προς τους παίκτες που τελειώνουν το παιγνίδι – παρωδία καταλαβαίνεις ότι έχουν αποφασίσει. Το παιγνίδι δεν αρέσει πια. Βίρα τις άγκυρες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top