ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Είναι πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση;

Η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, για να σταματήσει τάχα να υφίσταται φθορά και πολιτικό κόστος, είναι αστεία.

Τούτη την ώρα ο βασικός λόγος πολιτικής ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ είναι η κρισιμότητα του ρόλου του στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και η σταδιακή δικαίωση της στρατηγικής επιλογής του να οδηγήσει τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης. Όσο για το αν η αντιπολίτευση αποτελεί εγγύηση πολιτικής αναβάπτισης δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε ότι η ΔΗΜΑΡ εξαϋλώθηκε, ακριβώς γιατί πέρασε στην αντιπολίτευση. Το ίδιο και ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Ή μήπως το κόμμα Καμμένου, που βρίσκεται εξ αρχής στην αντιπολίτευση, χωρίς να έχει λερώσει τα χέρια του, έχει καλύτερη τύχη; Στον αφανισμό οδηγείται. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Ποτέ δεν ήταν.

.

Η “Ελιά” πήγε καλύτερα από τις δημοσκοπικές προβλέψεις ακριβώς ως μέσο πίεσης, για να μείνει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ο τρόπος συμμετοχής του στην κυβέρνηση, ήτοι η αδυναμία του να ακυρώσει σε πολλές περιπτώσεις παλαιοκομματικές πρακτικές και θεσμικές εκπτώσεις ή να αναδείξει και να προβάλει αποτελεσματικά σημαντικές πτυχές της συμβολής του στην κυβερνητική πολιτική, όπως η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, το ξεπάγωμα των διαδικασιών εκμετάλλευσης των ορυκτών κοιτασμάτων, η δουλειά στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής με το πρόγραμμα για τους αστέγους και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς και οι παρεμβάσεις του σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και το σύμφωνο συμβίωσης.

.

Όσοι εισηγούνται ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση το κάνουν, είτε διότι θέλουν να βγάλουν από τη μέση τον Βενιζέλο, είτε για να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ ή και για τα δύο. Κι όσο δεν ανασυγκροτείται ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο δεν δημιουργείται μία ισχυρή και ανανεωμένη σε πρόσωπα, ιδέες και πρακτικές κεντροαριστερά με δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα, η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να βολοδέρνει μέσα σε ένα περιβάλλον τοξικού δικομματισμού. Το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης είναι η ύστατη ευκαιρία. Τέλος συζήτησης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top