ΑΡΘΡΑ

Εκτός από ψηφοφόροι και ενεργοί πολίτες

Στον Πύργο Ηλείας που βρέθηκα αυτές τις μέρες, είχα μια οδυνηρή έκπληξη: Πρώτη φορά είδα υπαρκτή οντότητα με δημόσια παρουσία τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Με επώνυμα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας να τη στελεχώνουν. Με δημόσια παρουσία στο Δημαρχείο, για το μεταναστευτικό. Με πολλούς νέους γύρω στα τριάντα να δηλώνουν αποενοχοποιημενα ότι θα την ψηφίσουν…

Ταυτόχρονα, συζητώντας με κόσμο, μου έλεγαν ότι θα ψηφίσουν το Χ ή το Ψ…

Στον Πύργο Ηλείας που βρέθηκα αυτές τις μέρες, είχα μια οδυνηρή έκπληξη: Πρώτη φορά είδα υπαρκτή οντότητα με δημόσια παρουσία τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Με επώνυμα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας να τη στελεχώνουν. Με δημόσια παρουσία στο Δημαρχείο, για το μεταναστευτικό. Με πολλούς νέους γύρω στα τριάντα να δηλώνουν αποενοχοποιημενα ότι θα την ψηφίσουν…

Ταυτόχρονα, συζητώντας με κόσμο, μου έλεγαν ότι θα ψηφίσουν το Χ ή το Ψ… Στην ερώτησή μου, «Με ποια προοπτική;», η στερεοτύπη απάντηση ήταν ότι δεν τους ενδιαφέρει η προοπτική και το μέλλον, απλώς θέλουν να τιμωρήσουν και να εκτονώσουν την οργή τους.

Είχα την αίσθηση ότι ένα πελώριο κύμα ανορθολογισμού ερχόταν κατά πάνω μου και εναντίον της χώρας. Κι ενώ η επιθετική ακροδεξιά και ο επιθετικός ανορθολογισμός βρίσκονται προ των πυλών, κάποιοι ασχολούνται με πόσες ψήφους διαθέτει ο καθένας μας… Φυσικά και διαθέτει μια ψήφο και θα τη δώσει εκεί που του λέει η συνείδησή του.

Αλλά δεν είμαστε μόνο ψηφοφόροι, είμαστε και ενεργοί πολίτες, που με την πολιτική στάση μας, συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του συνολικού πολιτικού σκηνικού. Έχει μεγάλη πολιτική σημασία αν βάζουμε πρώτο στόχο μας τη συντριβή των όμορων προς αυτόν που στηρίζουμε χώρων, ανατινάζοντας κάθε ελπιδοφόρα προοπτική συμμαχιών μετά τις εκλογές, ή αν προωθούμε τη σύγκλιση των δυνάμεων της δημοκρατικής ομαλότητας, της ευρωπαϊκής προοπτικής οικονομικής επιβίωσης της χώρας και των μεταρρυθμίσεων. Κι αυτά, όταν πρέπει να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής ακυβερνησίας και ταυτόχρονα να αποτραπεί η αυτοδυναμία, ή, η ισχυρή πολιτική παρουσία του Σαμαρά, ο οποίος, με την ακραία σοβινιστική δήλωσή του για το θάνατο του Μητροπάνου, απέδειξε άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνος είναι.

Κάποιοι δεν έχουν πάρει είδηση τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κάποιοι συνεχίζουν να πολιτεύονται με το παλιό, παλαιοκομματικό παράδειγμα, ή χάνονται στην εσωκομματική μιζέρια, νομίζοντας ότι είμαστε ακόμη στη διαμάχη παπανδρεϊκών-βενιζελικών.

Υποστηρικτές της ΔΗΜΑΡ, βάζουν πρώτο στόχο τη συντριβή των όμορων χώρων. Φιλελεύθεροι, νομίζουν ότι κυρίαρχη αντίθεση είναι μεταξύ ΔΗΣΥΜ και ΔΡΑΣΗΣ -ΦΙΣΥ. Κι όμως, θα υπάρξει και επομένη μέρα μετά τις 6 Μαΐου. Και πρέπει να έχει ελπιδοφόρες προοπτικές.

Με τις δυνάμεις του καταστροφικού ανορθολογισμού να σκαρφαλώνουν στα τείχη σε όσους δεν το καταλαβαίνουν μπορείς να δώσεις ραντεβού στα γουναράδικα που μας θύμισε κι ο φίλος μας ο Δεληγγάρης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top