ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ελλάδα – Γερμανία: Συμφωνία για το κοινό μας μέλλον

Ο Ελληνικός Λαός , αλλά και οι εκπρόσωποί του στην Ελληνική Βουλή, βρίσκονται για μια ακόμη φορά, με σισύφειο τρόπο, μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα: από τη μια, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις , απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ακόμη περισσότερες στον ιδιωτικό τομέα, λόγω μιας σταθερά υψηλής ύφεσης, περιστολή στις δημόσιες επενδύσεις και περισσότερα λουκέτα. Από την άλλη, «χρεοκοπία», διότι αμφισβητείται η καταβολή της επόμενης κρίσιμης δόσης.

Ο Ελληνικός Λαός , αλλά και οι εκπρόσωποί του στην  Ελληνική Βουλή, βρίσκονται για μια ακόμη φορά, με σισύφειο τρόπο, μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα: από τη μια, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις , απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ακόμη περισσότερες στον ιδιωτικό τομέα, λόγω μιας  σταθερά υψηλής ύφεσης, περιστολή στις δημόσιες επενδύσεις και περισσότερα λουκέτα. Από την άλλη, «χρεοκοπία», διότι αμφισβητείται η καταβολή της επόμενης κρίσιμης δόσης.

.

Εδώ και τρία χρόνια, οι τεράστιες θυσίες φαίνεται πάντα να οδηγούν σε περισσότερες θυσίες, επιτείνοντας την απόγνωση ενός λαού, που μη βλέποντας να υπάρχει ελπίδα, είτε παραδίδεται στις σειρήνες του λαϊκισμού, είτε στρέφεται σε ακραίες επιλογές, χωρίς κουράγιο να ασχοληθεί με τις επιπτώσεις των επιλογών αυτών.

.

Δεν είναι η στιγμή να ερμηνεύσουμε την απλοϊκή  θέση που κυριαρχεί στην πολιτική μας αντιπαράθεση «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» και πόσο αποπροσανατολιστική είναι αυτή στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε να αναλύσουμε πόσο πιο επώδυνα είναι τα νέα μέτρα που έρχονται, με την εμμονή όλων για εκλογές τον Μάιο.

.

Έχουν γίνει εγκληματικά λάθη, τα οποία συνεχίζονται, και αφορούν όλους μας στην Ελλάδα, αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αιχμή του δόρατος πρέπει να αποτελέσουν, η δικαιοσύνη στις πολιτικές μας και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

.

Μπροστά στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 18 Οκτωβρίου, επιμένω σε μια συγκεκριμένη πρόταση, που δημόσια κατέθεσα πριν από λίγες μέρες, και αφορά άμεσα την Ελλάδα, αλλά και κάθε Χώρα της Ευρωζώνης  και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.

.

Σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει πλέον ένας έντονος διάλογος για την προοπτική της Ε.Ε. Η νέα κοινή διακήρυξη του Πράσινου Κον Μπεντίτ  («κόκκινος Ντάνυ») και του Φιλελεύθερου Φερχόφσταντ (πρώην Βέλγος Πρωθυπουργός) που προωθούν την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, η κίνηση και το κείμενο των 11 Υπουργών Εξωτερικών (δυστυχώς απουσιάζει η Ελλάδα), η συνάντηση των Πρωθυπουργών του Νότου στη Μάλτα (και πάλι απουσιάζει η Ελλάδα), η διαρροή σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ενδεικτικά ορισμένες από τις κινήσεις που κάνουν σαφή τη μεγάλη κινητικότητα για επερχόμενες σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

.

Οι προβληματισμοί των περισσότερων ευρωπαίων ηγετών, από τον Μπαρόζο έως τον Ολάντ και την Μέρκελ, έχουν ως κυρίαρχη επιλογή  «να σωθεί η Ευρώπη». Παράλληλα, σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι δεν αρκούν μόνο τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα – όσο και αν είναι επιβεβλημένη ή άρση στρεβλώσεων και αδικιών. Η απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης και η αποτροπή της διεύρυνσης και επέκτασής της , είναι η Ανάπτυξη. Μία μαγική λέξη, την οποία όλοι ομνύουν, βόρειοι και νότιοι, αριστεροί και δεξιοί, αλλά όσο η αστάθεια στην Ευρωζώνη παραμένει, όλα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

.

Η Ανάπτυξη προϋποθέτει «κλίμα» και «χρήμα». Και το χρήμα δεν θα υπάρξει, αν δεν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα. Σε αυτή την κατεύθυνση  θεωρώ ως άμεση προτεραιότητα :

.

-Να συμπεριληφθεί ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συνόδου Κορυφής),που θα επιβεβαιώνει την υπεράσπιση της συνοχής και τη διατήρηση του όλου της Ευρωζώνης. Την παραμονή δηλαδή όλων των χωρών στο ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά και το συμφέρον των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με απλά λόγια, το Συμβούλιο να δηλώνει με απόλυτο τρόπο προς κάθε κατεύθυνση ότι «καμία χώρα δεν θα  βρεθεί εκτός  ευρώ».

.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει, έτσι κι αλλιώς, θεσμούς, μηχανισμούς και μέσα για να προστατεύσει το νόμισμά της και να διασφαλίσει την εφαρμογή εσωτερικών κανόνων από όλα τα μέλη της. Είναι η επιτακτική άμεση απάντηση στη σπέκουλα των αγορών, στους εχθρούς του ευρώ, στις επιπόλαιες δηλώσεις Ευρωπαίων και άλλων παραγόντων, στην περαιτέρω διάδοση του ιού της ευρωπαϊκής αποσύνθεσης. Είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθεί το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, στις κυβερνήσεις αλλά και στις αγορές. Είναι κάτι που αφορά όλους τους Λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο το Νότο. Είναι μία κοινή εισήγηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που μπορούν να συμφωνήσουν Ελλάδα και Γερμανία κατά την επίσκεψη της κας Μέρκελ.

.

Θα είναι ένα μήνυμα σταθερότητας, ισχύος, αλληλεγγύης και ειρήνης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top