ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Εμείς και ο Ιψεν

Είναι μια μικρή πόλη με μεγάλο φυσικό πλούτο. Η εντυπωσιακή επένδυση της «Εταιρείας Ιαματικών Λουτρών» προσφέρει θέσεις εργασίας και εγγυάται τη στροφή στην ανάπτυξη. Η κοινή γνώμη είναι ενθουσιασμένη προσβλέποντας σε γρήγορο πλουτισμό και εύκολη ευημερία. Ο Δρ Στόκμαν, ένας ιδεαλιστής γιατρός, αποκαλύπτει το σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης του νερού και τότε γίνεται “ο Εχθρός του λαού”.

Κανείς δεν αναρωτιέται αν έχει δίκιο και αν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η άποψή του. Κανείς δεν σκέφεται το μετά. Ολοι, πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι εργαζομένων, μέσα ενημέρωσης και βέβαια ο πολύς κόσμος, είναι εναντίον του, επειδή λέει κάτι που δεν θέλουν να ακούσουν. Ακόμη χειρότερα, κάτι φοβερό που όμως μπορεί να αφορά τους επόμενους, ακόμη και αν οι επόμενοι είναι τα παιδιά τους.

Παίζονται χοντρά οικονομικά συμφέροντα και γι αυτό το παιχνίδι κάποια στιγμή αγριεύει. Η επίθεση που δέχεται ο Δρ Στόκμαν, ο πρωταγωνιστής του έργου του Νορβηγού δραματουργού Ερρίκου Ιψεν, γίνεται ανελέητη και η κοινή γνώμη στρέφεται στην συντριπτική πλειοψηφία της εναντίον του. Κανείς δεν ακούει τις προειδοποιήσεις του, κανείς δεν θέλει να αναζητήσει την αλήθεια, όλοι βολεύονται με την ευχάριστη υπόσχεση του χρήματος που θα πέσει όπως-όπως στην πόλη, όλοι πηγαίνουν στην άλλη πλευρά.

Ο απλός κόσμος υπερασπίζεται, χωρίς να έχει συνειδητή πρόθεση, τα συμφέροντα του επενδυτή και τη διαπλοκή του με την πολιτική ελίτ. Παίρνει πάνω του μια υπόθεση που κρύβει θηριώδη διαφθορά και υπηρετείται από καλολαδωμένους μηχανισμούς προπαγάνδας. Παραπλάνηση, αποπλάνηση, λαϊκισμός και εξαπάτηση προσφέρονται σε γερές δόσεις για να κρυφτεί μια βέβαιη οικολογική καταστροφή που σηματοδοτεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Αυτή είναι πάνω-κάτω η ιστορία μας. Το δίλημμα στην περίπτωσή μας δεν ήταν αν θα αποκτήσουμε δηλητηριασμένα λουτρά, ήταν όμως αν θα παρασυρθούμε από τα ψέματα του πολιτικαντισμού και όλες τις ντουντούκες του. Ηταν, επίσης, αν θα σεβαστούμε τα δικαίωματα της νέας γενιάς και της ερχόμενης ή αν θα συνεχίσουμε να καταναλώνουμε την πατρίδα μας σαν να αποτελεί ιδιοκτησία μας. Ηταν, ακόμη, αν θα μάθουμε να σκεφτόμαστε ή αν θα επιμείνουμε να έχουμε ανακλαστικές αντιδράσεις – θυμού, άρνησης, εμπάθειας, εξαλλοσύνης. Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα αναλογία ανάμεσα σε εμάς και στο έργο του Ιψεν ίσως έχει να κάνει με τον τίτλο, πώς ορίζεται και πώς επιλέγεται “ο Εχθρός του Λαού”. Εδώ τώρα και εκεί τότε φίλοι του λαού είναι/ήταν οι επαγγελματίες των υποσχέσεων, της μεγαληγορίας, του λαϊκισμού, της κολακείας της κοινής γνώμης που κάνει συχνά λάθος μέσα στην αγωνία της ανακουφιστεί και να μην δυσκολευτεί.

«Από σήμερα θα σας μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ελεύθερος άνθρωπος». Ο Δρ Στόκμαν ξεκίνησε τη μοναχική του πορεία έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι η αλήθεια θα νικήσει. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Δεν βρέθηκε κανείς να τον υποστηρίξει, ούτε καν ο δήμαρχος της πόλης που είναι αδελφός του. Ακόμη και η πιο ριζοσπαστική εφημερίδα πήγε με το σύστημα. Τα λουτρά, άλλωστε, ήταν η μοναδική κερδοφόρα επιχείρηση στην περιοχή. Και αυτό έκανε το δίλημμα σκληρό. Οι πολίτες είχαν πολλά να χάσουν παίρνοντας στα σοβαρά τις αποκαλύψεις για το μολυσμένο νερό. Και οι επόμενοι είχαν πολλά να κερδίσουν. Γι αυτό και ο ήρωας του έργου του Ερρίκου Ιψεν, που γράφτηκε το 1882, επαναλαμβάνει μονότονα μια φράση (που δεν εισακούστηκε): Να σώσουμε τα παιδιά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top