ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ενας άνθρωπος, υπόδειγμα κρατικού λειτουργού

Τον Δημήτρη Στεφάνου, που έφυγε από τη ζωή προχθές, δεν τον ήξερα καλά. Είχα όμως την αίσθηση, από όσα μάθαινα και άκουγα, πως εκπροσωπούσε το είδος του κρατικού λειτουργού, το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος.

Τον Δημήτρη Στεφάνου, που έφυγε από τη ζωή προχθές, δεν τον ήξερα καλά. Είχα όμως την αίσθηση, από όσα μάθαινα και άκουγα, πως εκπροσωπούσε το είδος του κρατικού λειτουργού, το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος. Γνώριζε τα θέματά του σε βάθος, με τον ίδιο τρόπο που οι παλιοί προδικτατορικοί γενικοί διευθυντές των υπουργείων ήξεραν απ’ έξω το περιεχόμενο κάθε υπηρεσιακού φακέλου. Είχε τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις, τις οποίες ουδέποτε έκρυψε, αλλά ήταν πιστός στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άσχετα από το ποιος το διοικούσε. Οι ίδιοι οι πολιτικοί του προϊστάμενοι αντιλαμβάνονταν γρήγορα, άλλωστε, ότι στο πρόσωπό του μπορούσαν να βρουν ένα στέρεο και έντιμο σύμβουλο. Εδινε τις μάχες με την τρόικα με ειλικρίνεια, χωρίς βλακώδεις κορώνες και βασισμένος πάντοτε σε στοιχεία.

Ο Στεφάνου ήταν ακόμη ένας άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση, με ήθος, χωρίς εξαρτήσεις και με άρτιο επαγγελματισμό. Προφανώς είχε μέσα του το σαράκι της προσφοράς στη χώρα, γιατί ούτε ο μισθός του αποτελούσε κίνητρο ούτε και τα ατελείωτα ξενύχτια στο κτίριο της λεωφόρου Βασ. Σοφίας. Υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί ακόμη άνθρωποι σαν και αυτόν που πέρασαν από κρίσιμα πόστα και κράτησαν τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες στιγμές.

Τα στενά κομματικά επιτελεία, τους αντιμετωπίζουν πάντοτε με δυσπιστία. Ο Στεφάνου θα ήταν ο τέλειος γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά το τότε επιτελείο του κ. Παπανδρέου τον είδε ως απειλή, ως «μη δικό τους». Οταν ο κ. Μητσοτάκης τον κράτησε στη θέση του άκουσε πολλά από τους κομματικούς καταστροφείς της δημόσιας διοίκησης, επειδή «κράτησε τον Πασόκο». Αυτή είναι η αρρώστιά μας βλέπετε, η σήψη που έχει νεκρώσει κάθε υγιές κύτταρο στα μυαλά των πολιτικών οι οποίοι χωρίζουν τον κόσμο σε «δικούς μας» και «δικούς τους». Μακάρι να βρούμε στον δρόμο μας και άλλους Στεφάνου, Παπάζογλου κ.α. ανθρώπους που πρόσφεραν αθόρυβα και σεμνά στην πατρίδα με ελάχιστη ανταμοιβή. Και μακάρι να φτάσουμε στο σημείο οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, αλλά στα κρίσιμα πόστα να παραμένουν οι ίδιοι άνθρωποι, εκείνοι που θα έχουν επάξια κερδίσει τη «μονιμότητα» με τη δουλειά και το ήθος τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top