ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ενα δύσκολο εξάμηνο αρχίζει…

Εισερχόμεθα σʼ ένα κρίσιμο εξάμηνο εξελίξεων, από το οποίο θα κριθούν πολλά: Κυρίως η συνέχεια της παρούσας κυβέρνησης, οι σχέσεις με τους εταίρους – δανειστές και η σταθεροποίηση ή όχι των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Θέματα συναρτώμενα μεταξύ τους, αλλά και αυτοτελή…

Εισερχόμεθα σʼ ένα κρίσιμο εξάμηνο εξελίξεων, από το οποίο θα κριθούν πολλά: Κυρίως η συνέχεια της παρούσας κυβέρνησης, οι σχέσεις με τους εταίρους – δανειστές και η σταθεροποίηση ή όχι των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Θέματα συναρτώμενα μεταξύ τους, αλλά και αυτοτελή… Μπαίνοντας στο φθινόπωρο, το τρέχον πολιτικό περιβάλλον συνοψίζεται σε τρεις διαπιστώσεις:

Πρώτον, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κατοχυρώσει και διασφαλίσει ένα σαφές πλαίσιο οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που να αποτυπώνει πειστικά το συμβολικό (έστω) τέλος της περιόδου έκτακτης ανάγκης για τη χώρα (τέλος η τρόικα, τα μνημόνια, μείωση του χρέους, βιώσιμο πλεόνασμα και ανάπτυξη κ.λπ.), που συνιστά το άμεσο πολιτικό της σχέδιο, μετά το πλεόνασμα του 2013. Συζητήσεις παρασκηνιακές με τους δανειστές γίνονται ήδη, αλλά όλα είναι ακόμα «στον αέρα». Οι «πυλώνες» μιας τέτοιας πολιτικής – οικονομικής αφήγησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί και σταθεροποιηθεί.

Δεύτερον, οι εταίροι – δανειστές είναι ανέτοιμοι για κάτι τέτοιο. Δυσπιστούν και έχουν σημαντικά εσωτερικά προβλήματα σύμπλευσης, καθώς η ύφεση πλανάται απειλητικά πάνω απʼ όλη την Ευρώπη. Και παίρνει χρόνια χαρακτηριστικά, εάν δεν ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας (όπως είπαν μια σειρά νομπελίστες στην κ. Μέρκελ), επισημαίνοντας τους κινδύνους για το κοινό νόμισμα.

Και η τρίτη διαπίστωση είναι ότι η τρέχουσα εσωτερική συγκυρία χαρακτηρίζεται από το, ομολογημένο και από την κυβέρνηση, «φιάσκο» του ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι μόνο η συνταγματική αμφισβήτηση της «διπλής φορολογίας» και της φορολόγησης «μη πραγματικών αξιών», ανεξαρτήτως εισοδήματος, προσόδων ή μεγέθους περιουσίας, αλλά κυρίως ο έντονος αντι-αναπτυξιακός χαρακτήρας του «όλου συστήματος», που συνδέεται και με πραγματική αδυναμία πολλών πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ανεξαρτήτως δόσεων και διορθώσεων. Σʼ αυτό το περιβάλλον, η εξαγγελία μελλοντικών… ελαφρύνσεων δεν ξέρω πόσο πειστική είναι. Εάν προσθέσουμε και τις επιπτώσεις των «ρωσικών κυρώσεων», με άγνωστη ακόμα έκταση και διάρκεια, έχουμε όλο το «δυσμενές παζλ» της συγκυρίας. Σχέδιο στο μυαλό της η κυβέρνηση προφανώς έχει, μόνο που ακόμα δεν πατάει στην πραγματικότητα…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top