ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Εν τη παλάμη και… ούτω πιστέψουμε

Είναι κατανοητή η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, ακόμη και αν όσα λέει δεν πείθουν στοιχειωδώς ενήμερους πολίτες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την καλλιέργεια ευνοϊκής ψυχολογίας, αφού η απαισιοδοξία έχει γίνει κυρίαρχο στοιχείο στην οικονομία και, ακόμη χειρότερα, στην κοινωνία

Είναι κατανοητή η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, ακόμη και αν όσα λέει δεν πείθουν στοιχειωδώς ενήμερους πολίτες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την καλλιέργεια ευνοϊκής ψυχολογίας, αφού η απαισιοδοξία έχει γίνει κυρίαρχο στοιχείο στην οικονομία και, ακόμη χειρότερα, στην κοινωνία. Η αύξηση στα επεισόδια με τη Χρυσή Αυγή στην απελπισία του κόσμου οφείλεται. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι αυτές τις μέρες αρχίζει η δίμηνη περίοδος για την αύξηση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Οταν, όμως, εκφράζει αισιοδοξία, η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν καλό είναι να μη μένουν στα λόγια. Η δυσπιστία έχει επίσης εγκατασταθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο. Δεν θα πεισθεί κανείς ότι αχνοφαίνεται η ελπίδα με αριθμούς ή επισκέψεις σε εργοτάξια. Η καθημαγμένη κοινωνία χρειάζεται απτά σημάδια και αποδείξεις για να πεισθεί ότι κάτι βελτιώνεται. Εν τη παλάμη και ούτω πιστέψουμε, για να παραφράσουμε το ρητό.

Είναι πολλά τα κοινωνικά μέτωπα, αλλά τα δύο πιο τραγικά είναι η θηριώδης ανεργία και η μείωση των συντάξεων σε συμβολικά, πλέον, επίπεδα. Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι «κάνει κάτι» για τους πραγματικά φτωχούς. Χρειάζονται, συνεπώς, μέχρι το καλοκαίρι, 4-5 δισ. € για αύξηση κατώτερων συντάξεων και δημιουργία μόνιμης εργασίας. Τα χρήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουν την ύφεση ως κύρια αιτία της ανεργίας, δημιουργώντας ζήτηση και αύξηση παραγωγής. Το πρόγραμμα προσωρινής απασχόλησης είναι σωστό, αλλά λίγο. Οι «ενέσεις» πρέπει να στοχεύουν τη διαρκή αύξηση της απασχόλησης.

Πηγή άμεσης παρέμβασης της τάξης των 4-5 δισ. € μπορεί να είναι το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα, που αμέσως πρέπει να πάει στις κατώτερες συντάξεις. Κυρίως, όμως, είναι τα κοινοτικά κονδύλια και το ΕΣΠΑ, αλλά όχι για προγράμματα κατάρτισης ή προσωρινή απασχόληση, όπως προτείνεται. Θα ήταν απείρως αποδοτικότερη η άμεση ανακούφιση λίγων επιλεγμένων επιχειρήσεων με «κόκκινα δάνεια», με προϋπόθεση τη διατήρηση ή αύξηση θέσεων εργασίας. Αυτό θα βοηθούσε και τις ίδιες τις τράπεζες, μειώνοντας τα αρνητικά τους στοιχεία, να συμβάλουν στην ανάταξη της οικονομίας και, τελικά, θα ενίσχυε και την επιστροφή κεφαλαίων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top