ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Εξεταστικές και ποινικοποιήσεις

Μαζί με τον Σεπτέμβριο μπήκε ορμητικά στη νέα πολιτική σεζόν, που στην Ελλάδα ταυτίζεται με το ακαδημαϊκό έτος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας εγκαινίασε την περασμένη Κυριακή μια σειρά συνεντεύξεων, θα ηγηθεί των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, θα δώσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης τη μεθεπόμενη Κυριακή και χθες το κόμμα του κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει πώς και γιατί η χώρα μπήκε τον Μάιο του 2010 στο Μνημόνιο και θα αποδώσει βέβαια τις σχετικές ευθύνες. Οπως μάλιστα τόνισε προ ημερών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, ο Δημ. Παπαδημούλης αποστολή της εξεταστικής επιτροπής θα είναι να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα στη χώρα από την ένταξη στην Ευρωζώνη, που υλοποιήθηκε με τα στοιχεία του 1999 το 2002.

Ο πραγματικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαια να κυριαρχήσει επικοινωνιακά όλο τον Σεπτέμβριο και να δημιουργήσει ένα πεδίο σκοποβολής όπου το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θα παίζουν τον ρόλο των στόχων και οι δικοί του βουλευτές θα πυροβολούν από διάφορες στάσεις και από διάφορες θέσεις -από τη Βουλή, από τις τηλεοράσεις, από τα ραδιόφωνα, από τα πεζοδρόμια ή ακόμη και από τα μπαλκόνια- λέγοντας ό,τι θέλουν. Αρκεί η επωδός να είναι ότι τα μνημόνια μάς οδήγησαν στην καταστροφή, αυτά φταίνε αποκλειστικά για όσα υφίσταται ο κόσμος, η ευθύνη ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να αφήνουν αόριστα να εννοηθεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος, δίχως θυσίες και με τους πάντες ευχαριστημένους και γεμάτους χρήμα, για να βγει από τη μαύρη τρύπα η χώρα και να δοξαστεί.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συσταθεί εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για να βρει γιατί η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Τα στοιχεία της οικονομικής πορείας της χώρας υπάρχουν και είναι στη διάθεση του καθενός, αν θέλει να τα βρει και να τα επικαλεσθεί. Και ο καθείς καλόπιστος γνωρίζει ότι η χώρα πορευόταν προς το αδιέξοδο μέσα από τη λεγόμενη «ελληνική πραγματικότητα». Αλλά και δεν είναι δυνατόν μία χώρα και μία κοινωνία να αντιμετωπίζει συνεχώς το παρόν και το μέλλον με το βλέμμα στραμμένο σταθερά προς το παρελθόν. Ούτε να επιδιώκει συνεχώς την ποινικοποίηση πολιτικών αποφάσεων, όταν μάλιστα τις έχει κρίνει με σειρά εκλογών ο λαός. Αλλωστε, η πείρα έχει δείξει ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν έφτασαν ποτέ σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε καν σε κοινό πόρισμα, αφού οι βουλευτές λειτουργούν και ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μπορεί να χαρακτηριστεί ένα απλό κομματικό τερτίπι, άντε πταίσμα, μπροστά στη μεγαλειώδη κίνηση των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη που έσπευσαν να ασχοληθούν με τις γνωστές δηλώσεις Παν. Ρουμελιώτη και μόνο μετά την εξέταση του ιδίου και του ζεύγους Γερ. Αρσένη – Λούκας Κατσέλη έστειλαν στη Βουλή την υπόθεση για να ασχοληθεί με ενδεχόμενη ύπαρξη ποινικών ευθυνών για την προσφυγή στο Μνημόνιο… Τι να πει κανείς και ακόμη περισσότερο, τι να σκεφθεί κανείς!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top