ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Επαναφορά του πελατειακού κράτους

Η ακραία έκφανση του πελατειακού κράτους και του συστήματος κρατικοδίαιτων ιεραρχικών επιχειρηματικών διατάξεων είναι στη φυλακή. Ο Ακης, όπως και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλος και οι συν αυτοίς κρίθηκαν ένοχοι από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μαζί με αυτούς δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και η πολιτική των μηχανισμών κομματικών στελεχών και μελών, των μηχανισμών των ψηφοφόρων και των επιχειρηματιών και κάθε είδους πελατειακών πολιτικών συσχετίσεων με σκοπό τη νομή της εξουσίας. Πλήγμα, αλλά όχι οριστικό. Ηταν η αρχή του τέλους. Οι ακρότητες ελέγχθηκαν, πολλά ίσως συγκαλύφθηκαν, όλοι προσπάθησαν να δείξουν ότι κάνουν τη δουλειά τους και μόνον αυτό και σίγουρα οι πελατειακές εξυπηρετήσεις περιορίστηκαν. Κυρίως εντοπίστηκαν στη συνέχεια των αναξιοκρατικών προσλήψεων, ενώ η αναδιάταξη επιχειρηματικών συμφερόντων αφέθηκε στις τράπεζες – σε απόδειξη του συνένοχου ρόλου τους στη διαμόρφωση αυτού του ιδιότυπου ελληνικού καπιταλισμού. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είχαν αρχίσει ένας αυτοπεριορισμός και μια αίσθηση ευθύνης (ίσως και φόβου) του πολιτικού προσωπικού έναντι της αμετροεπούς διαχείρισης της εξουσίας και η καλλιέργεια της ιδεολογικής κυριαρχίας των ίσων ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της προτεραιοποίησης της κοινωνίας των πολιτών έναντι της πολιτικής κοινωνίας των κομματικών μηχανισμών.

Ωσπου ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τους ΑΝΕΛ συγκρότησαν ένα μοναδικό κυβερνητικό μέτωπο «αριστερού» εθνικολαϊκισμού, εξασκώντας εξουσία επί θεσμών και προσώπων, με την αγωνία του απόλυτου ελέγχου του κράτους. Αγωνία που συνυφαίνεται με την προσπάθεια επανεκλογής και την καθιέρωση μεταξύ των ισχυρών κομμάτων που θα καλούνται να συμμετέχουν σε μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα. Η ολική επαναφορά όλων των μορφών της ακραίας έκφανσης του πελατειακού κράτους είναι πασιφανής. Από τις προλήψεις, τη στελέχωση κομβικών θέσεων του Δημοσίου με αναξιοκρατικά κομματικά κριτήρια ή την κατάργηση της Διαύγειας και την κατάτμηση των συμβάσεων του Δημοσίου με ιδιώτες και επιχειρήσεις, ώστε να μην υποχρεούνται σε πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών.

Η παρέμβαση της ίδιας της ΕΕ με δηλώσεις εκπροσώπων της πιστοποιούν τον εκτροχιασμό της πελατειακότητας και της αναδόμησης των ιεραρχικών επιχειρηματικών διατάξεων που επιχειρείται. Η απόδειξη (ακόμα μία) της απόκλισης από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα είναι δεδομένη. Αποδεικνυόμαστε για ακόμα μία φορά ΣΥΡΙΖΑ-Ακηδες, εκτός του πλαισίου ελευθερίας, ίσων ευκαιριών, αξιοκρατίας και αποπολιτικοποίησης του κράτους και των εποπτικών αρχών που χαρακτηρίζουν μια ανεπτυγμένη χώρα. Μια εξελισσόμενη καπιταλιστική ιδιοτυπία πολιτικών και επιχειρηματικών κοτζαμπάσηδων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top