ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Επειγόντως λύση στο Κυπριακό

Ο «υπουργός Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων, Κουντρέτ Οζερσάϊ, σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle (5/8/2019) δήλωσε ότι μια ομοσπονδιακή λύση (στην Κύπρο) δεν θα δουλέψει και τάχθηκε υπέρ μιας «άλλης μορφής» λύσης, που θα βασίζεται «στη συνεργασία, και όχι στον διαμοιρασμό της εξουσίας και πλούτου «.
 
Όποιος διαβάσει τις δηλώσεις αυτές, θα δει το στρατηγικό αδιέξοδο όσων στην ελληνοκυπριακή και στην ελλαδική πλευρά, αντιτίθενται στην λύση της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό.

Η μόνη εναλλακτική είναι όχι απλώς «δύο κράτη» στο Νησί, αλλά η μισή Κύπρος από τη μία, και ολόκληρη η Τουρκία με ενσωματωμένο το βόρειο τμήμα της Κύπρου από την άλλη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο εθνικισμός, καθώς και η άρνηση να έχουν λόγο και οι Τουρκοκύπριοι για τις αποφάσεις που τους αφορούν, στο πλαίσιο της μελλοντικής Ομοσπονδίας, οδηγούν σε βαριά ήττα.

Την άνοιξη του 2020 θα γίνουν «προεδρικές» εκλογές στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο σημερινός ηγέτης τους, Μουσταφά Ακιντζί, μετριοπαθής, προοδευτικός και ευρωπαϊστής, που πιστεύει ειλικρινά στην συνύπαρξη με τους Ελληνοκύπριους σε ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος, κινδυνεύει πολύ σοβαρά να ηττηθεί από πολιτικούς τύπου Οζερσάϊ, που είναι αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική.

Άρα πρέπει επειγόντως να διανυθεί και το τελευταίο χιλιόμετρο που απέμεινε από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017, όπου είχε συμφωνηθεί το 99% της λύσης.

Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, αλλά και η κυβέρνηση της Ελλάδας, οφείλουν να αφήσουν δισταγμούς και υπαναχωρήσεις, και -χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις- να δηλώσουν άμεσα ότι επανέρχονται σε νέες τελικές και οριστικές συνομιλίες, αποδεχόμενες πλήρως και ρητά το Πλαίσιο των 6 σημείων, που είχε καταθέσει εκεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

 
Η διερευνητική συνάντηση των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ν. Αναστασιάδη – Μ. Ακιντζί,  στις 9 Αυγούστου στην Λευκωσία, δεν πρέπει να είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top