ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Επικίνδυνα φαινόμενα: ΠΑΜΕ + Χρυσή Αυγή

ολαντ-τσιπρας

# Πριν από περίπου ένα μήνα, το σωματείο απεργών της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο έστειλε «ανοιχτή επιστολή» προς «όλους τους τίμιους εργάτες»…

# Πριν από περίπου ένα μήνα, το σωματείο απεργών της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο έστειλε «ανοιχτή επιστολή» προς «όλους τους τίμιους εργάτες» απευθύνοντας «θερμό ταξικό χαιρετισμό» και καλώντας σε παναττική απεργία ενάντια στο «μαύρο μέτωπο της ΕΕ, της εργοδοσίας και της κυβέρνησης». Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκε ανακοίνωση ότι «κλιμάκιο συναγωνιστών από την κεντρική διοίκηση της Χρυσής Αυγής» βρέθηκε «στο πλευρό» των απεργών της Χαλυβουργίας, όπου «η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στους χρυσαυγίτες ήταν θερμή και η αποδοχή πλήρης».

# Φαίνεται ότι πράγματι το ΔΣ του σωματείου Χαλυβουργίας, που κατά την ειδησεογραφία ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, υποδέχτηκε θερμά τους εκπροσώπους της «κεντρικής διοίκησης» της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρός του τους καλωσόρισε με τη θριαμβική φράση «όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό μας», ενώ η Χρυσή Αυγή, κατά ανακοίνωση στον ιστότοπό της, μοίρασε «τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης» στους «αγωνιζόμενους έλληνες εργάτες», τα οποία γράφτηκε ότι διακοσμούσαν αυτοκόλλητα με το σύνθημα «Ψηφίζουμε Χρυσή Αυγή για να ξεβρωμίσει ο τόπος».

# Ο συνδυασμός ιδεών και χρωμάτων στα παραπάνω συμβάντα είναι ανατριχιαστικός. Ο θερμός ταξικός χαιρετισμός που απευθύνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στους χρυσαυγίτες φέροντες δώρα με περιτύλιγμα το σύνθημα «να ξεβρωμίσει ο τόπος», η αρμονική σύμπνοια και η συντροφική αλληλεγγύη από τη μιαν άκρη του πολιτικού φάσματος στην άλλη, ο συνδυασμός του κόκκινου με το μαύρο, όλα τούτα έχουν όνομα πολιτικό σφραγισμένο από την ιστορία, το συνονθύλευμα ιδεών εθνικιστικών και σοσιαλιστικών έχει ιστορική παρουσία σε ένα κοινό επίθετο.

# Η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής από την «υποδοχή» και «αποδοχή» των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συμπεραίνει τα εξής: «ένα ασυμβίβαστο εθνικιστικό κίνημα, με λαϊκά και επαναστατικά χαρακτηριστικά, έχει γεννηθεί μέσα στην κοινωνία και πολύ σύντομα θα κυριεύσει ολόκληρη την Ελλάδα». Σε περίοδο γενικευμένης κρίσης σαν κι αυτή που ζούμε, ο κίνδυνος από τέτοια πολιτικά μορφώματα είναι πράγματι αντικειμενικά μεγάλος. Εάν επιπλέον το ιδεολογικό τέλμα είναι τόσο βαθύ ώστε την ευθύνη του μείγματος την παίρνουν στελέχη του ΚΚΕ, τότε ο συνδυασμός, δηλαδή ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι τόσο μακριά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top