ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Επικοινωνιακά παιχνίδια με τη φοροδιαφυγή

Και ξαφνικά πριν από μερικές μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θυμήθη­καν πόσο κακό πράγμα είναι η φοροδιαφυγή κι αποφάσισαν να δώσουν την εντύπωση ότι το θέμα τους απασχολεί σοβαρά.

Και ξαφνικά πριν από μερικές μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θυμήθη­καν πόσο κακό πράγμα είναι η φοροδιαφυγή κι αποφάσισαν να δώσουν την εντύπωση ότι το θέμα τους απασχολεί σοβαρά. Ετσι οργανώ­θηκε η επίσκεψη στο ΣΔΟΕ, ανασύρθη­καν οι διάφορες λίστες (με βασικότερη της Λαγκάρντ), κρίθηκε ότι οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής δεν προχω­ράνε με τον ρυθμό που θα έπρεπε και καταγγέλθηκε ότι οι κυβερνώντες δεν δραστηριοποιούνται όσο θα έπρεπε σε βάρος των οικονομικά ισχυρών.

Οτι οι φορολογικές αρχές δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε είναι διαχρονικά γνωστό, ότι το φορολογικό σύστημα στήθηκε και λειτουργεί αποκλειστικά σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι αυταπόδεικτο γεγονός και ότι μόλις τα τελευταία χρόνια και αποκλειστικά λόγω της κρίσης επιχειρείται μια σοβαρή παρέμβαση στο θέμα της φοροδιαφυγής το γνωρίζει κάθε στοιχειωδώς ενημερωμένος πολίτης.

Ακόμη, στον ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν, γιʼ αυτό και κατά την επίσκεψή του στοΣΔΟΕ ο Τσίπρας μίλησε για ετήσια φοροδιαφυγή ύψους 15 δισ. Και δεν γνωρίζω τι του έχουν πει ο Σταθάκης, ο Μηλιός και ο Δραγασάκης, αλλά όλες μαζί οι λίστες άντε να υποκρύπτουν διαχρονική φοροδιαφυγή ύψους ενός, το πολύ δύο δισ. Που φυσικά και πρέπει να εισπραχθούν και να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία, αλλά η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν είναι η αβανταδόρικη που περιέχει γνωστά ονόματα και δυνατότητες πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά εκείνη στην οποία συμμετέχει εκουσίως ή ακουσίως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και για την οποία δεν γνωρίζω να έχουν ασχοληθεί, έστω και θεωρητικά, οι ειδικοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανειλημμένα έχουν ψηφιστεί (και από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί) διατάξεις και ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν έχει δει τη δημοσιότητα κάποια που να διασφαλίζει την ασφαλέστερη είσπραξη του ΦΠΑ ή τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από εκείνους που συστηματικότερα όλων την ασκούν, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αλλά φυσικά η πρακτική αυτή δεν ξενίζει. Ο υπερτονισμός της φοροδιαφυγής των ισχυρών και η υποβάθμιση μέχρι και παρασιώπηση της φοροδιαφυγής ή της φοροκλοπής των μικρομεσαίων είναι σκόπιμη επικοινωνιακή πολιτική. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι τον ενδιαφέρει κάτι περισσότερο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top