ΑΡΘΡΑ

Επιλογές

Θέλει δύναμη να διαθέτεις και να μπορείς (σχεδόν ατιμωρητί) να χρησιμοποιήσεις θεσμική βία και όμως να την απορρίπτεις. Είναι εύκολο να διοχετεύεις καταστροφική βία και να μην αποκαλύπτεις (στρατηγική και θέσεις), λες και καλύπτεσαι από μια ιδιότυπη «πολιτική ασυλία».

Θέλει θάρρος να λες τ’ όνομά σου στον ισχυρότερο αντίπαλό σου (κράτος, κόμμα, κυβέρνηση) και να συνειδητοποιείς ότι υπάρχει τίμημα που θα πληρώσεις. Είναι εύκολο να πολεμάς στα τυφλά όλους, ως υπέρτατος και ανώνυμος κριτής που αρνείται να κριθεί.

Θέλει καρδιά να θυσιάζεσαι για τους άλλους (πολλές φορές άγνωστους μελλοντικούς αποδέκτες της σημερινής σου μη-υποταγής). Είναι εύκολο να θυσιάζεις τους άλλους (πολλές φορές πιο αδικημένους και εξεγερμένους από σένα) στο όνομα ενός «κοινωνικού (;) μίσους» (που κατά τη γνώμη μου συχνά κρύβει αντεστραμμένη αγάπη).

Το απαραβίαστο της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς, δεν θα τα προστατεύσουμε χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα μ’ αυτά που προτείνουν όσοι στοχεύουν στην καταπάτησή τους.

Τη ζωή μας θα την προστατεύσουμε μαζί μ’ εκείνους που έχουν διδαχτεί να εκτίθενται σε ανιδιοτελείς αγώνες, τους «ελεύθερους και ωραίους», και δεν θα την αφήσουμε στα χέρια των εμπόρων της «ελευθερίας» της λούφας, της «ελευθερίας» της (ένοχης) σιωπής και της «ελευθερίας» της τυφλής βίας.

Υ. Γ. Η αντίσταση έχει μορφή και σχέδιο. Το ίδιο και οι αντιστεκόμενοι. Έχουν πρόσωπο και όνομα. Δεν κρύβονται διότι δεν ντρέπονται. Ούτε όταν στέκονται όρθιοι ούτε όταν υποκύπτουν.

*Καθηγητής Γιάννης Πανούσης, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top