ΑΡΘΡΑ

Για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση​

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πότε θα πραγματοποιηθούν οι Βουλευτικές Εκλογές, μιας και όλα είναι ανοικτά μέσα σε συνθήκες όπου υποτίθεται ότι υπάρχει Κυβέρνηση που αυτή την στιγμή κλυδωνίζεται και όλα έχουν παραδοθεί στην επικοινωνία σε μια χώρα που αναζητεί πραγματική διέξοδο από την κρίση. Γνωρίζουμε όμως πότε σίγουρα θα πραγματοποιηθούν οι Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Σε επτά βδομάδες θα γνωρίζουμε τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

Πρόκειται για εκλογές που έχουν δύο ιδιομορφίες, δύο προβλήματα:

ΠΡΩΤΟ: Θα πραγματοποιηθούν μέσα σε κλίμα εξαιρετικής πολιτικής πόλωσης, μικρό μόνο μέρος της οποίας έχουμε γευτεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πορεία προς τις εκλογές να μην αποτελέσει ευκαιρία να συγκρουστούν απόψεις και προσεγγίσεις για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, να μην συζητηθούν οι λύσεις των τοπικών προβλημάτων αλλά όλα να επισκιαστούν από την γενική πολιτική σύγκρουση.Να αποτελέσουν δηλαδή οι εκλογές μια χαμένη ευκαιρία να ακουστούν τι προτείνει ο κάθε υποψήφιος, να κριθεί ποιος είναι ο πιο ικανός, ο πιο έμπειρος και αποτελεσματικός  για την θέση του Δημάρχου, αλλά να εκλεγούν σαν από ρουλέτα Ψινάκηδες.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά  με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε μια πολυδιάσπαση υποψηφιοτήτων αφού θα είναι αρκετοί αυτοί που θα επιδιώξουν να πάρουν έστω ένα μικρό αριθμό δημοτικών συμβούλων για να παίξουν κάποιο ρόλο , να παζαρέψουν, να συνδιαλλαγούν. Αυτό είναι κατόρθωμα Σκουρλέτη που κατάθεσε ένα Νόμο για την Αυτοδιοίκηση που δεν περιέχει τίποτα για την εξέλιξη του θεσμού και απλά άλλαξε τον Εκλογικό Νόμο. Αυτό μπορούσε να κάνει,αυτό έπραξε  με την πονηριά των πιθανών κερδών για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εκεί που θα χάνει Δήμους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επόμενη τετραετία θα είναι από προβληματική έως διαλυτική για τον θεσμό.

Κι όμως. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αναζητώντας τον βηματισμό της προς το μέλλον με μια παραπαίουσα Οικονομία και αναζητώντας απελπισμένα την Ανάπτυξη, η Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε και θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτοβουλίες σε μια συνολική προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Χρειάζονται επομένως νέες ιδέες με αναπτυξιακό προσανατολισμό και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναζήτηση των κατάλληλων χρηματικοοικονομικών εργαλείων σε συνεργασία και με τον Ιδιωτικό Τομέα και αξιοποιώντας δυνατότητες κοινοτικών πόρων.Αν την προηγούμενη περίοδο η Αυτοδιοίκηση διακρίθηκε σε κοινωνικής ευαισθησίας παρεμβάσεις και συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, τώρα καλείται να δείξει ότι μπορεί να ανοίξει δρόμους με αναπλάσεις , τόνωση των τοπικών αγορών, προώθηση προγραμμάτων έξυπνων πόλεων, ταυτόχρονα με ποιότητα στην καθαριότητα και σε κάθε τι που καθορίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Θα τα καταφέρει; Θα μπορέσουν οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης να υπερβούν τις δυσκολίες τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ; Θα μπορέσουν οι πολίτες να κοιτάξουν μπροστά και να επιλέξουν ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν να κάνουν την δουλειά ;

Η ζωή θα δείξει …

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top