ΑΡΘΡΑ

Ζητείται κουλτούρα συνεργασίας

Ο «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ, με μονομερή απόφαση της Ν.Δ. δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό όχι για τους λόγους που νομίζουν οι περισσότεροι και αναλύθηκαν υπέρ του δέοντος τις ημέρες αυτές.

Η επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για αυτή τη μεθόδευση, αναδεικνύει ένα πρόβλημα, το οποίο τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή τη κυβέρνηση, έκρυβαν επιμελώς κάτω από το χαλί της αίθουσας των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, την παντελή έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας και την απόλυτη κυριαρχία της λογικής του κοτσαμπασισμού και την επιβολής του ισχυρού έναντι του αδύναμου.

Πιεσμένοι από την αδήριτη ιστορική αναγκαιότητα της παραμονής της χώρας όχι μόνο στη ζώνη του Ευρώ, αλλά εν γένει στην Ευρώπη και τον πολιτισμό της, οι πολιτικοί των τριών κομμάτων, ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο αρχικός όμως ενθουσιασμός καταλάγιασε γρήγορα μπροστά στον όγκο των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας. Με ευθύνη και των τριών κυβερνητικών εταίρων, η συνεργασία περιορίστηκε, αφενός στο 4 – 2 – 1 και αφετέρου, στη διελκυστίνδα μεταξύ υπουργών για διάφορα θέματα, κυρίως για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία με την τρόικα. Εξαντλούσαν δε τις διαφωνίες τους στο περιλάλητο αντι(;)ρατσιστικό νομοσχέδιο. Καθόλου αμελητέο δεν είναι και το πρόβλημα της επάρκειας πολλών υπουργών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι αποτελούν αυτό που αποκαλούμε ως υλικά κατεδαφίσεως του πρόσφατου παρελθόντος.

Το πρόβλημα ωστόσο παρέμενε. Η απουσία κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, πολιτικών αλλά και προσώπων, βάθαινε ολοένα και πιο βαθιά. Σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις, ιδίως του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση επέλεξε να «παίζει καθυστέρηση» σε μια προσπάθεια να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» και να «ξεγελάσει» για άλλη μια φορά τους εταίρους της χώρας. Ο πολιτικός χρόνος όμως εξαντλήθηκε.

Η ΕΡΤ, έχοντας χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία λόγω της παρατεταμένης κακοδιοίκησής της, των συνδικαλιστικών αγκυλώσεων, της ευνοιοκρατίας και της κομματοκρατίας, ήταν απλά το εύκολο θύμα. Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε φανέρωσε το αυταρχικό πρόσωπο της δεξιάς συνιστώσας της κυβέρνησης, η οποία κινούμενη στο γκρίζο τοπίο των ορίων της νομιμότητας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Το μήνυμα αυτό είναι πολύ απλό: με την κατάργηση του μεγαλύτερου ίσως ταμπού της μεταπολιτευτικής περιόδου, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την απόλυση εκπροσώπων μιας πανίσχυρης μέχρι πρόσφατα συντεχνίας, εκείνης των δημοσιογράφων, η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου οι βεβαιότητες του παρελθόντος θα υπάρχουν μόνο στις μελλοντικές αναμνήσεις των συγκαιρινών. Φανέρωσε όμως και την πολιτική ανεπάρκεια των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι εκόντες άκοντες, σύρθηκαν από τις εξελίξεις. Είναι προφανές ότι το «μοντέλο της ΕΡΤ» θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις. Το μήνυμα εστάλη και το μήνυμα ελήφθη από τη κοινωνία που παρακολουθεί αμήχανη και μουδιασμένη.

Η αναγκαιότητα των βαθιών και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που δε χωρά ιδιαίτερες αμφισβητήσεις, ακόμη και από εκείνους που σήμερα ομνύουν στο φετίχ της στασιμότητας. Η πραγματοποίησή τους όμως απαιτεί αλλαγή της κουλτούρας τόσο της ίδιας της κοινωνίας όσο και του πολιτικού προσωπικού που την εκπροσωπεί. Για να συμβεί αυτό απαιτείται χρόνος ικανός για την αλλαγή της νοο-τροπίας. Υπάρχει διαθέσιμος αυτός ο χρόνος; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Συνεπώς, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει μόνο του να μετασχηματιστεί, ταχύρυθμα, καταβάλλοντας το αναλογούν τίμημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πολύ αργά και για το ίδιο και για τη χώρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top