ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ζήτω η χώρα των θεσμών!

Εγινε επιτέλους ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός!

Στις… κανονικές χώρες, ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός σημαίνει την ανανέωση, την επανεκκίνηση, τον αναπροσανατολισμό ή την καλύτερη στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής.

Εγινε επιτέλους ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός!

Στις… κανονικές χώρες, ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός σημαίνει την ανανέωση, την επανεκκίνηση, τον αναπροσανατολισμό ή την καλύτερη στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, ανασχηματισμοί -όπως και ο συγκεκριμένος- γίνονται για τον προεκλογικό… εξευμενισμό των ψηφοφόρων και την εξυπηρέτηση κομματικών ισορροπιών!

.

Iδια αντιμετώπιση και σε ό,τι αφορά την εκλογή -στις αρχές του ʼ15- του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

.

Στις… κανονικές χώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από ένα όσο γίνεται ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων, με βάση τις πολιτικές του θέσεις, την ιστορία και το κύρος του εντός και εκτός της χώρας.

Στην Ελλάδα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μέρος του πολιτικού παιχνιδιού των κομμάτων, που δεν τα απασχολεί ο θεσμός και η προσωπικότητα του Προέδρου, αλλά το αν θα προκληθούν ή όχι εκλογές με την ευκαιρία αυτή.

Σύσσωμη η σημερινή αντιπολίτευση έχει ήδη διακηρύξει ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές!

Ο εκλογικός νόμος επίσης, σταθερός στις… κανονικές χώρες, στην Ελλάδα αποτελεί εργαλείο διαμόρφωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και μεταβάλλεται ανάλογα με τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα των κομμάτων και των σχηματιζόμενων μπλοκ εξουσίας.

Γιʼ αυτό άλλωστε και συζητείται κάθε φορά μόλις διαφαίνονται εκλογές και κάθε φορά τα κόμματα ξεχνούν τις… ανυποχώρητες αρχές που είχαν υπερασπίσει κατά την προηγούμενη συζήτησή του.

Σε τέτοιες σκοπιμότητες υπάγεται συνήθως και η αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος της χώρας -συζήτηση που άνοιξε ήδη με τις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ- και που τις περισσότερες φορές μέχρι σήμερα έγινε πιο πολύ για να κατοχυρώσει τα κεκτημένα, παρά για να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού μας συστήματος.

Μπορεί να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά το πρόβλημα της χώρας μας είναι, πάνω απʼ όλα, θεσμικό.

Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί νʼ ανταποκριθεί στην αποστολή του αν δεν λειτουργεί με βάση συγκεκριμένους, σεβαστούς και αποδεκτούς από όλους θεσμικούς κανόνες που δημιουργούν ένα πλαίσιο νομιμότητας και πολιτικής σταθερότητας.

Ας ελπίσουμε ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα αποτελέσει το περιεχόμενο ενός νέου δικού μας μνημονίου -της επείγουσας αναθεώρησης του Συντάγματος, για παράδειγμα- που θα αξιοποιήσει την αρνητική εμπειρία που μας οδήγησε στην κρίση και θα μας κάνει να νιώσουμε κι εμείς πολίτες μιας… κανονικής χώρας!

Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ 12/6/2014

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top