ΑΡΘΡΑ

​Το είπε το Ποτάμι​

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην ημερίδα του Ζαπείου που οργάνωσε στις 21/1/19 το Ποτάμι, μπορούν να δουν το video στο https://www.facebook.com/TheodorakisStavros/videos/324602594929473/.

Ο λόγος που γράφω αυτό το σημείωμα είναι για να υποστηρίξω ότι κανένα άλλο κόμμα  δεν θα μπορούσε να επιστρατεύσει ένα τέτοιο αριθμό ομιλητών που να υποστηρίξουν ένα τόσο δύσκολο θέμα με τόση επάρκεια. Στο “πάνελ” παρέλασαν δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και πολιτικοί που μας εξέπληξαν για την διαύγεια και την πυκνότητα μιας σκέψης  την οποία συχνά επικαλούμαστε με το ανάστροφό της (που είναι οι διανοούμενοι;). Είναι λοιπόν εδώ, δίπλα μας, στις ίδιες αίθουσες και τα ίδια αμφιθέατρα όπου συχνάζει και η γενική πολιτική, η οποία όμως σπάνια αφήνει ένα θετικό ίχνος στο πεδίο της γνώσης των πραγμάτων και την ιστορία.

Βέβαια η εκδήλωση ήρθε καθυστερημένα, όταν οι λεγόμενες εξελίξεις είχαν προαναγγείλει το αποτέλεσμα και οι αντιλήψεις είχαν παγιωθεί. Όχι μόνο στο επίπεδο της κοινής γνώμης η οποία παρέμεινε εγκλωβισμένη στις γνωστές εθνικοπατριωτικές και ιστορικά αστήρικτες βεβαιότητες, αλλά και στο επίπεδο του κοινοβουλίου που θα έπρεπε να είναι, εκτός των άλλων, και ένας μέγας παιδαγωγικός οργανισμός. Από κει δεν μάθαμε τίποτα. Ούτε το ένα εκατοστό των όσων ειπώθηκαν στο Ζάπειο, ούτε βέβαια το γιατί θυσιάστηκαν κόμματα και κορμιά στο βωμό που ανάβλυζε το νερό μιας αυτονόητης αλήθειας.

Αν όμως το Ποτάμι ήταν ο μόνος οργανισμός που, παρά το μέγεθός του, μπορούσε να κάνει τη διαφορά, το γεγονός ότι δεν το έκανε, δημιουργεί ένα διπλό έλλειμμα: στο επίπεδο της παραγωγής πολιτικής και στην δική του τη βιωσιμότητα. Διότι αφενός η πολιτική σκέψη δεν έρχεται ουρανοκατέβατη και δια της επιφωτίσεως στο κεφάλι των εκάτοτε αρχηγών, η δε βιωσιμότητα εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από την χρησιμότητα του κάθε κόμματος στη συγκρότηση των κοινωνιών τις οποίες, τα εθνικά, υπαρξιακά και θρησκευτικά τους διαπιστεύματα,  τις απασχολούν εξίσου με τα οικονομικά, τα φορολογικά και τα στεγαστικά τους προβλήματα. Γι αυτό και η πλειοδοσία επί των πρώτων από ποικίλης προέλευσης δημαγωγούς.

Το Ποτάμι λοιπόν θα μπορούσε να έχει κάνει άλλες πέντε τέτοιες εκδηλώσεις, στα Τρίκαλα, τη Σαμοθράκη, την Κομοτηνή, την Πάτρα και τα Κύθηρα. Θα μπορούσε αντιστοίχως να επιστρατεύσει πρόθυμους και προσκείμενους σοφούς και ειδικούς από την μεγάλη δεξαμενή της προοδευτικής ελίτ και να οργανώσει αντίστοιχους θεματικούς κύκλους για τη Γεωργία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παιδεία, την Επιχειρηματικότητα, την Αυτοδιοίκηση και το Περιβάλλον. Θα μπορούσε όσο κανείς άλλος, γιατί τα φρέσκα και τα ζωντανά πνεύματα δεν κατοικούν στις σκονισμένες σοφίτες της παλιάς (αλλά ακόμα ανθεκτικής) τάξης, αλλά στα φωτεινά σταυροδρόμια της ύστερης νεωτερικότητας, περιμένοντας το επόμενο τρένο.

Τότε, αυτό το μικρό κόμμα που σήμερα βλέπει και τα τελευταία του ερείσματα να εξατμίζονται και τα ποσοστά του να βγαίνουν από το κάδρο της οθόνης, θα μπορούσε να περιφανεύεται ότι άσκησε τον ιστορικό του ρόλο, όταν ο κόσμος γύρω στις γειτονιές θα έλεγε με νόημα: «το είπε το Ποτάμι». Για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που τώρα δεν θα εξηγήσουμε, η επιλογή αυτή απορρίφθηκε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος Σταύρος, και όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, δεν θα ξαναπάρει το νήμα από την αρχή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top