ΑΡΘΡΑ

Το μεγάλο ψέμμα

Όπως ήταν αναμενόμενο, αλλ’όχι επιβεβλημένο από μια αιτιοκρατούμενη Ιστορία, ο πρωθυπουργός στο διάγελμά του της 21/8 για την «έξοδο απ τα μνημόνια» επανέλαβε αυτά που ως μεγάλο ψέμα ισχυριζόταν από την αρχή, ότι δηλαδή οι συμφωνίες με τους εταίρους –δανειστές ήταν ένα επαχθές καθεστώς που επεβλήθη στη χώρα από εξωτερικούς και εσωτερικούς αντιπάλους προκειμένου οι ίδιοι να κερδίσουν αδιαφορώντας για την τύχη της οικονομίας και του λαού. Αυτοί οι εχθροί στο διάγγελμα καταγγέλθηκαν για μια ακόμα φορά είτε με τον γενικό αφορισμό/συμβολισμό συμπληγάδες, είτε πιο συγκεκριμένα ως τραπεζίτες, εκδότες και επιχειρηματίες (λαιστρυγόνες και κύκλωπες).  Γι αυτό άλλωστε, ως επαχθή και κατάπτυστα τα μνημόνια ήταν για σκίσιμο και όχι προς διαχείριση, σε συνεργασία με αυτούς που τα προκάλεσαν και μάλιστα από μια κυβέρνηση της αριστεράς. Βεβαίως ο πρωθυπουργός, όταν ανέλαβε την εξουσία έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Ούτε τα έσκισε ούτε απέφυγε να τα διεκπεραιώσει στο ακέραιο. Οι εκδότες ισχυροποιήθηκαν, οι τράπεζες πουλήθηκαν στους ανταγωνιστές και οι επιχειρηματίες την «έκαναν» για άλλες θάλασσες (δεν ταξίδεψαν δηλαδή μαζί του στην Ιθάκη).

Και όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως νέοι και έμπειροι καπετάνιοι πήραν το τιμόνι στα χέρια τους ανέλαβαν να βγάλουν  τη χώρα από τη “στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας”. Πράγμα που όπως αντιλαμβανόμαστε επετεύχθη. Πώς; Πρώτον με την κατάργηση της εποπτείας, αν και οι όροι του δανεισμού συνεχίζουν να ισχύουν, όπως επίσης και τα επιβεβλημένα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και οι εγγυήσεις του δημοσίου (που θα είναι στα χέρια των δανειστών για πολλές δεκαετίες). Δεύτερον, παύει η ανέναη λιτότητα αφού τώρα θα δανειζόμαστε με μεγαλύτερα επιτόκια, και μάλιστα από τους ίδιους τους οποίους καταγγέλουμε, δηλαδή τις τράπεζες. Τα οποία για να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε θα πρέπει να διατηρήσουμε τα άθλια επίπεδα των μισθών και των συντάξεων. Το κουνέλι βγήκε επιτέλους απ το καπέλο.

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες,

επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες” είπε ο κ. Τσίπρας. Το δεν θα ξεχάσουμε ακούγεται κάπως απειλητικό. Εν πάσει περιπτώσει όμως, απ ότι καταλαβαίνουμε υπάρχει ένα αριστερό πρόγραμμα που τώρα μπορεί να υλοποιηθεί. Στην επιχειρηματικότητα, την παιδεία, την αυτοδιοίκηση, στην παραγωγή αγαθών, στο περιβάλλον. Δηλαδή με την ανάπτυξη, που ακόμα μεν δεν την ξέρουμε, αλλά μπορούμε να την επικαλούμαστε αφού είναι τόσο ασαφής, και της οποίας η αποτυχημένη επανεκκίνηση μπορεί και πάλι στο όχι μακρινό μέλλον να αποδοθεί στην σκληρή αντίσταση των συμφερόντων. Αλλά μέχρι τότε, μέχρι δηλαδή οι οικονομικοί δείκτες να μας πουν και πάλι την αλήθεια, μπορούμε να αγοράζουμε χρόνο. Από την τράπεζα των αφελών.  Και από τον κ.Μοσκοβισί.

υ.γ. Και για να μην κατηγορηθώ ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνω προκαταβολικά ότι δεν θα ψηφίσω ούτε  τη φοβική ΝΔ ούτε το βαριεστημένο και βαρετό ΚΙΝΑΛ. Θα περιμένω, παρά την ηλικία μου, το καινούργιο κόμμα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top