ΑΡΘΡΑ

Η ακροδεξιά αντίληψη εντός της Ν.Δ.

Λαϊκή Ενότητα: «Μην ακούτε τις κραυγές τους»

Προ μηνών, θεσμικός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, έκαψε κακήν κακώς τις αντιρατσιστικές προτάσεις Ρουπακιώτη. Κατά σύμπτωση, είναι ο ίδιος, που σύμφωνα με έγκριτες εφημερίδες και ιστοσελίδες, διακινούσε παρασκηνιακά το σενάριο μιας υπό όρους εκλογικής συνεργασίας ΝΔ και ΧΑ, μετωπικής σε πιθανή ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο νεαρός Π/ρχης Μακεδονίας, υποθέτω για λόγους πολιτικής κουτοπονηριάς, καλούσε τη ΧΑ σε μία κατʼ εξοχήν αντιφασιστική επέτειο, παρότι διαφωνώ με τον τρόπο οργάνωσής της.

Προ μηνών, θεσμικός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, έκαψε κακήν κακώς τις αντιρατσιστικές προτάσεις Ρουπακιώτη. Κατά σύμπτωση, είναι ο ίδιος, που σύμφωνα με έγκριτες εφημερίδες και ιστοσελίδες, διακινούσε παρασκηνιακά το σενάριο μιας υπό όρους εκλογικής συνεργασίας ΝΔ και ΧΑ, μετωπικής σε πιθανή ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο νεαρός Π/ρχης Μακεδονίας, υποθέτω για λόγους πολιτικής κουτοπονηριάς, καλούσε τη ΧΑ σε μία κατʼ εξοχήν αντιφασιστική επέτειο, παρότι διαφωνώ με τον τρόπο οργάνωσής της.

Μεταξύ των δύο συμβάντων, είχε στο μεταξύ μεσολαβήσει μια στυγερή δολοφονία συμπολίτη μας και η προφυλάκιση της ηγεσίας της ΧΑ, με τον χαρακτηρισμό της τελευταίας από την Δικαιοσύνη ως εγκληματικής οργάνωσης φιλοναζιστικής τοποθέτησης, ενώ διακόπηκε επί τούτου και η χρηματοδότησή της από την Πολιτεία.

Το παρελθόν των ανθρώπων, ίσως να μην προδικάζει το μέλλον τους, αλλά βλέπετε πως ο μεν συνεργάτης του Πρωθυπουργού φέρεται από το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ως οπαδός της κίνησης “4η Αυγούστου” του Κ. Πλεύρη στη νεότητά του, ο δε έτερος Καππαδόκης είναι γόνος παλαιάς βασιλόφρονος πολιτικής οικογένειας της Μακεδονίας. Αθροίστε και την ανιστόρητη εξίσωση της απειλής των δύο άκρων από άλλο συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο οποίος, μετά την αριστερή θητεία του στη Βʼ Πανελλαδική, ανακάλυψε το Δίκτυο 21, τον Χριστόδουλο και τον παλαιό Α. Σαμαρά και στο σταυρόλεξο αρχίζουν να μπαίνουν λέξεις και ονόματα.

Όπως λέμε το βαθύ ΠΑΣΟΚ και ονοματίζουμε τις καθηλωτικές παλαιές κρατικιστικές και πελατειακές αντιλήψεις, έτσι έχουμε και την βαθιά Ν.Δ., με την διαχρονική και αναγόμενη στις εμφυλιοπολεμικές υστερίες μερική αντίληψή της, σημαδεμένη από εθνολαϊκιστικά χαρακτηριστικά. Προφανώς συνυπάρχουν εντός της οι αντιλήψεις μιας ευπρεπούς συντηρητικής παράταξης, με τα αποκαϊδια αλλοτινών σκοτεινών καιρών. Μόνο που σε εποχές διαρκούς κρίσης και συλλήβδην πολιτικής απονομιμοποίησης, αυτά τα τελευταία τσουρουφλίζουν.

Κι αρχίζω νʼ αναρωτιέμαι αν ο Α. Σαμαράς απέβαλε παλαιότερες αντιλήψεις του, που παρʼ ολίγον να κόστιζαν στη χώρα, ή απλώς τις εναπόθεσε για την ώρα σε κάποιο κουτί. Είναι βολικό να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις επειδή δεν γίνεται αλλιώς και είναι άλλο να έχεις μεταρρυθμιστεί ο ίδιος.

Προφανώς και η ΝΔ, ως θεσμικός πολιτικός πόλος ανήκει και με το παραπάνω στο λεγόμενο Συνταγματικό τόξο. Μόνο που πρέπει να μετεξελιχθεί οριστικά και αμετάκλητα σε μιαν ολοκαίνουργια Κ/δεξιά. Αλλιώτικα, θα παραμείνει μία ακραιφνής κοινοβουλευτική Δεξιά, με θύλακες πούρας εθνικοφροσύνης, που σε κατάλληλες συνθήκες οδηγεί και σε αδιέξοδα μονοπάτια.

Οι διδαχές από τα δύσκολα εγχειρήματα που επιχειρεί για λογαριασμό του το ΠΑΣΟΚ, είναι για την Ν.Δ. πολλαπλώς ωφέλιμες. Όπως καταλυτικής χρησιμότητας παραμένει η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε τούτη την κυβέρνηση – και όχι μόνο για αριθμητικούς λόγους. Άλλωστε, κι αν δεν μπορεί ʼʼνα συντηρήσει όλες τις φωλιές νερούʼʼ που γράφει κι ο Μ. Αναγνωστάκης, μερικές τις συγκρατεί αξιοπρεπώς, παρά τις ανέξοδες μαγκιές κάποιων στελεχών του.

Η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, οφείλει να είναι πολυπολική, αλλιώτικα, η φαντασιακή καθʼ ημάς Ανατολή της παρελθοντικής προγονοπληξίας και της συνακόλουθης ιδεολογικής ακινησίας, θα τραυματίσει κι άλλες γενιές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top