ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η ΑΛΛΗ μέρα

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Οποιος παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις και ανήκει στην κατηγορία εκείνων που πραγματικά πιστεύουν στην ενότητα της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να μελαγχολεί που υπήρχε και δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να συμπορευτούν οι διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου.

Οποιος παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις και ανήκει στην κατηγορία εκείνων που πραγματικά πιστεύουν στην ενότητα της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να μελαγχολεί που υπήρχε και δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να συμπορευτούν οι διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου. Θέλω να ελπίζω ότι ήταν μια ευκαιρία που δεν χάθηκε οριστικά και ότι από την επομένη των εκλογών ο προβληματισμός για το μέλλον της Κεντροαριστεράς θα επανέλθει. Πιεστικότερα αυτήν τη φορά.

Οι αριθμοί από τις δημοσκοπήσεις είναι αποκαλυπτικοί. Η Ελιά κυμαίνεται από το 5% μέχρι το 7%. Και η ΔΗΜΑΡ από το 2% ως το 2,5%. Ζήτημα απλής πρόσθεσης είναι. Γιατί αν στα αθροιζόμενα ποσοστά συνυπολογιστεί και η δυναμική που θα προκύψει και συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι δεν είχε επιχειρηθεί τότε το πείραμα του Ποταμιού, θα πρέπει να είναι κανείς κακόπιστος για να μη συνομολογήσει ότι η ανάδειξη της Κεντροαριστεράς σε τρίτη δύναμη ήταν απολύτως εφικτή.

Αν, όμως, η προσπάθεια εκείνη δεν απέδωσε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ναρκοθετηθεί και η νέα προσπάθεια, που οπωσδήποτε θα εκδηλωθεί την επομένη των εκλογών. Το προαναγγέλλουν από την Ελιά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έμμεσα ή άμεσα το αποδέχονται από τη ΔΗΜΑΡ. Και όχι επειδή πρέπει να επιβιώσουν πολιτικά και οι μεν και οι δε, αλλά επειδή ο τόπος έχει ανάγκη την παρουσία τους.

Κανένας δεν θέλει την Κεντροαριστερά ουρά ή συμπλήρωμα μιας παλαιοκομματικής Δεξιάς ή μιας ανεύθυνης Αριστεράς. Αλλά στις συνεργασίες, όρους επιβάλλουν μόνο οι ισχυροί. Οταν σχηματίστηκε η τρικομματική, οι συνθήκες ήταν δύσκολες, γιατί και οι μνημονιακές υποχρεώσεις ήταν βαρύτατες. Αλλά τώρα είναι διαφορετικά. Τώρα τα περιθώρια προοδευτικότερης και τολμηρότερης πολιτικής είναι μεγαλύτερα. Μόνο που για να αξιοποιηθούν θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική δύναμη που θα το απαιτήσει και θα το επιβάλει. Και φυσικά, τέτοιες δυνατότητες δεν διαθέτουν κόμματα του 2% ή 3%, ούτε και του 5% ή του 7%.

Ας κάνουν και οι δύο πλευρές ό,τι τις φωτίσει ο Θεός για να σταθούν όρθιες το βράδυ της 25ης Μαΐου. Αλλά άσχετα από το όποιο αποτέλεσμα καταγράψουν, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η 26η θα πρέπει να είναι «μια ΑΛΛΗ μέρα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top